På sjukhusområdet i Malmö pågår febril verksamhet när ett av Europas modernaste sjukhus ska växa fram. Här ska man bygga två nya vårdbyggnader på totalt 100 000 kvadratmeter och en servicebyggnad på 25 000 kvadratmeter.
Under jord kommer man att bygga en fjärrkyleledning för att koppla ihop de befintliga byggnaderna. Så såg dock inte planen ut från början. Region Skåne, som äger fastigheterna på området, hade långtgående planer på att bygga ut egen produktion av såväl värme som kyla.
Olönsam geotermi
– Vi tog ett inriktningsbeslut 2017 kring energi, vilket bland annat innebar att vi skulle bygga en egen geotermisk lösning som skulle ge både kyla och värme. Under förra året uppdaterade vi kalkylerna och då blev de dyrare än tidigare. Det blev helt enkelt inte lönsamt, säger Anders Johansson, biträdande fastighetsdirektör på Region Skåne.
Miljötillstånd innebar risk
– Vi har miljötillstånd för att bedriva sjukhusverksamhet på området. För att även äga och driva en energianläggning inom geotermi krävdes ett nytt miljötillstånd. Vi kände att risken för projektet därmed ökade betydligt.
Lösningen blir nu istället att Region Skåne ska köpa fjärrvärme och fjärrkyla från Eon.
– Vi är övertygade om att detta blir bra och driftsäkert, säger Anders Johansson.
Per-Anders Tauson, chef för stadsenergilösningar på Eon, är nöjd med att bolaget nu får leverera ytterligare fjärrvärme, men också fjärrkyla – som blir en helt ny affär till sjukhuset.
– Ibland kan aktörer utanför energibranschen underskatta hur komplex energitillförsel är och de ser det som något de kan göra själva, säger Per-Anders Tauson.
Skånes universitetssjukhus i Malmö har sedan tidigare fjärrvärme. Det kommer dock att bli ökade leveranser i samband med ny- och utbyggnaden. Att sjukhuset väljer fjärrvärme istället för egen värmeproduktion innebär en stor elbesparing. Något som är extra viktigt i Malmö som under senare år har drabbats av kapacitetsbrist.
Kyla finns i dag på sjukhuset, men i mindre utsträckning och den produceras genom egna kylmaskiner i sjukhusets fastigheter. Nu kommer istället sjukhusbyggnaderna att kylas med fjärrkyla. Fjärrkylan kommer också att användas till processkyla, vilket omfattar medicinsk utrustning, såsom laborationsverksamheter, blodcentraler, dator- och serverhallar.
Lokala fjärrkylanät
Totalt består hela affären av omkring 12 GWh ny fjärrkyla, fram till 2030 och första leveransen är planerad till januari 2022.
– Vilken form av kylproduktion vi kommer att satsa på för vår långsiktiga produktion är inte bestämt ännu – antingen absorptionskyla eller via värmepumpar. Initialt kommer vi bygga en temporär anläggning i närheten av sjukhuset, berättar Per-Anders Tauson.
Ann-Sofie Borglund