På 1850-talet kom järnvägen till Sverige och snart satte man i gång med att bygga de stora stambanorna. Vid sekelskiftet inleddes utbyggnaden av telefonnätet och behovet av el ökade i såväl industri som bostäder. En snabb utbyggnad av el- och telenät påbörjades. Till utbyggnaden behövdes stora mängder stolpar och sliprar. Initialt var träet obehandlat och efter bara några år blev sliprar och stolpar uttjänta på grund av röta och angrepp från skadeinsekter.
– Snart fick man ägna sig åt underhåll i stället för att fortsätta bygga ut. Det ledde till insikten om att det var nödvändigt att börja träskyddsbehandla så att produkterna skulle hålla längre, förklarar Tommy Karlsson, ägare till Rundvirke Industrier, störst i Sverige på träskyddsbehandlade stolpar och sliprar.
Staten, i form av Statens järnvägar, Vattenfall och Televerket, var de som först började träskyddsbehandla produkterna. Då och fram tills för några år sedan användes i huvudsak kreosotolja, vilken framställs genom destillation av stenkolstjära. Kreosot förekommer än i dag, men numera har den i Skandinavien ersatts av betydligt miljövänligare alternativ.
– Den första privata svenska impregneringsanläggningen etablerades 1899. Impregna var det andra privatägda impregneringsföretaget. I dag träskyddsbehandlar vi årligen cirka 1,5 miljoner kubikmeter i Sverige. Om träet hade förblivit obehandlat skulle man behöva ersätta det med cirka 7,5 miljoner kubikmeter per år, vilket motsvarar cirka 12–15 miljoner kubikmeter skog. Så träskyddsbehandling är bra för miljön, poängterar Tommy Karlsson.
Historien om Impregna och Rundvirke Industrier startar i början av förra århundradet. Någon gång i början av 1920-talet fick linjeingenjör Einar Hedenlund vid Älvkarleby Kraftverk en idé. På den tiden skickade de svensk furu till Tyskland för att få det träskyddsbehandlat eftersom kapaciteten i Sverige var begränsad. Einar Hedenlund insåg att det var möjligt att spara både tid och pengar om arbetet utfördes i Sverige i stället för att frakta tunga stockar fram och tillbaka till kontinenten. Affärsidén var god och ett antal finansiärer såg potential för lönsamhet.
Med hjälp av finansiering från det tyska industriföretaget Rütgerswerke (i dag Rütgers Chemicals), det dåvarande danska impregneringsföretaget Collstrop samt en konstellation av svenska finansiärer startade Einar Hedenlund Svenska Träimpregnerings AB och AB Impregna. Impregna var produktionsbolag och all försäljning skedde i moderbolaget. Svenska Träimpregnerings AB finns inte längre och Impregna är numera dotterbolag till Rundvirke Poles AB. Rundvirke Poles är dotterbolag till koncernmodern Rundvirke Industrier AB.
– AB Impregna etablerades 1924, och i år fyller vi 100 år! Företaget etablerades i Ludvika och än i dag ligger moderbolaget Rundvirke Industrier, samt dotterbolagen Rundvirke Poles och AB Impregna kvar i den gamla bruksorten. Rundvirke Poles verkar som försäljningsbolag för kraftlednings- och telefonstolparna som tillverkas i Impregna och av systerbolaget Octowood i Jämtland. Att Impregna förlades till Ludvika motiverades av att orten då fungerade som en viktig järnvägsknut. Under den här tidseran var transportmöjligheterna begränsade då det saknades stora lastbilar som kunde hantera de tunga stockarna.
– Man var väldigt beroende av järnvägen – både för att få råvaran till impregneringsanläggningen och för att kunna leverera de färdiga produkterna till kunderna, berättar Tommy Karlsson.
Från början såldes stolparna framför allt på den inhemska marknaden. Men snart började bolaget också med export, vilken kom att bli betydande.
– Till exempel har jag hört att samtliga stolpar kom från oss i samband med att Cypern elektrifierades, säger Tommy Karlsson stolt.
Impregna utvecklades och växte och efter kriget tog Collstrop över de tyska aktierna. Lars Hedenlund, sonen till grundaren, har berättat att de tyska aktierna förmodligen var en del i ett krigsskadestånd efter andra världskriget. Under den här perioden förvärvade hans far även de svenska investerarnas aktier. När fadern dog i mitten av 1950-talet tog Lars Heden-lund över driften och andelarna och 1964 köpte han även Collstrops aktier.
– Lars Hedenlund har berättat att Hugo Stenbeck, Jan Stenbecks far och medgrundare av Kinnevik, bidrog i förhandlingarna så att Lars kunde förvärva Collstrops aktier. Hugo Stenbeck var vid tillfället bolagets styrelseordförande.
1974 sålde Lars bolaget till Investment AB Borgen, men satt kvar som vd fram tills 1984, då Tommy Karlsson tog över den rollen.
Tommy Karlsson hade anställts ett år tidigare och hade fått som uppgift att strukturera om Borgens intressen i träbranschen. På den tiden tillverkades det stolpar och sliprar på tretton olika ställen i Sverige. Bolagen konkurrerade starkt med varandra och kapacitetsutnyttjandet var lågt.
Affärsidén är att tillverka högkvalitativa specialprodukter i trä med lång hållbarhet och minsta möjliga miljöpåverkan. När Tommy Karlsson tog över vd-posten omsatte verksamheten cirka 30 miljoner kronor. I dag är Rund-virke Industrier en koncern med sju bolag och en omsättning på 1,2 miljarder (2023). De har 200 medarbetare och produktion på fem ställen i landet.
– Vi är Sveriges största specialvirkeskoncern som är verksamma på en global marknad. Vi inriktar oss på segment där vi har potential att bli marknadsledande, säger han och fortsätter:
– Egentligen vill vi inte vara en koncern, utan ett antal småbolag som samverkar – där det sker mycket korsbefruktning mellan systerbolagen. Vi är entreprenörsdrivna och tror att vi får mer entreprenörsanda om varje bolag inte är större än 40–50 anställda.
I dag tillverkar koncernen cirka 160 000 kraftledningsstolpar och 250 000 sliprar per år och konkurrensen på den inhemska marknaden kommer numera från företag i Finland och Norge. Ungefär 75 procent av den totala volymen går på export, och då handlar det om kraftledningsstolparna. Sliprarna säljs nästan enbart inom Sverige. De största volymerna stolpar skeppas till Storbritannien och Irland. Även Mellanöstern är av stor betydelse, men under den arabiska våren (2010) höll det på att gå åt skogen.
– 55 procent av vår stolpförsäljning var i Libyen, Syrien och Yemen – och den försvann över en natt. Problemen löstes ge-nom en rejäl satsning i Storbritannien och Irland som lyckades över förväntan och är nu vår största marknad.
– Nu har det blivit nya direktiv i Sverige och luftledningar har återigen blivit intressanta av bland annat kostnadsskäl, vilket gör att det kommer att behövas mer stolpar. Dessutom styr samhället mer och mer om till el och större mängd överföring, vilket kommer att öka behovet ytterligare. Dessutom är jag övertygad om det kommer att gå åt mer sliprar eftersom järnvägen behöver rustas upp.
Rundvirke Industrier ägs än i dag av Tommy Karlsson, men det höll på att sluta annorlunda. 2013 ville Borgen sälja och han funderade då på att gå i pension och förverkliga en gammal dröm – att arbeta på heltid i egen skog. I stället förvärvade han hela koncernen.
– Det här är en industri som jag har byggt upp och utformat utifrån mina idéer. Det har varit enormt roligt och att jag tog över var nog till viss del på grund av separationsångest. Jag var rädd att det skulle komma en efterträdare som inte tog hand om den på rätt sätt, säger han och skrattar.
På senare år har han dock klivit lite åt sidan. Sedan 2019 har sonen Erik Karlsson tagit över som vd för Rundvirke Poles, Impregna och sedan 2023 Octowood. Han är även koncernstyrelsens ordförande. Dottern Emma Karlsson Lindbo är vd för moderbolaget och alltså koncernchef. Själv sitter Tommy Karlsson fortfarande kvar som styrelseledamot i moderbolaget och som ordförande i Impregna. Dessutom finns han med i bakgrunden när den nya generationen vill ha råd och stöd.
Som i många andra branscher har miljömedvetenheten även nått Rundvirke Industrier och Impregna. Sedan ett tjugotal år tillbaka tar de emot stora mängder returer, det vill säga uttjänta stolpar och sliprar.
– Genom att analysera, flisa och elda upp det gamla kreosotbehandlade träet undviker vi först och främst att det förorenar miljön. Dessutom samplaneras detta med våra uttransporter vilket skapar ett effektivt kretslopp.
Sedan två–tre år tillbaka har de ersatt i stort sett all kreosotolja med RVP Repellent – en egenutvecklad miljövänligare produkt. Den har i tester på bland annat Lantbruksuniversitetet och tillsammans med nätbolagen i Storbritannien visat sig vara lika effektiv som kreosot.
– Den är lite dyrare, men alla vill ändå ha den nu när den finns som ett alternativ. Detta trots att det inte finns något lagkrav som utesluter kreosot, i alla fall i Sverige. Den innebär en stor revolution i branschen. Som jämförelse kan vi tänka att det vore lika omvälvande ifall alla inom två till tre år skulle börja köra elbilar, förklarar Tommy Karlsson.
Vad är er främsta framgångsfaktor?
– Att vi har klarat oss så bra beror på att vi har varit innovativa. Till exempel förändrade vi tidigt kreosot så att den kladdade mindre och blev smidigare att hantera. Och nu har vi utvecklat RVP Repellent som har haft stor betydelse för oss att komma vidare.
Han berättar att de nyligen dessutom har investerat 40 miljoner i en ny anläggning i Octowood för att kunna köra ett alternativ till RVP Repellent, vilken är framtagen av ett engelskt kemiföretag.
– Vi ser fram emot att se hur den fungerar. Vi vill ju inte bli akterseglade, avslutar Tommy Karlsson.
Besök Rundvirke Poles och Impregnas hemsida genom att klicka här
FAKTARundvirke Industriers koncern består av dessa sju bolag, som alla sysslar med trä:
RUNDVIRKE POLES (Ludvika) försäljningsbolag av de kraftledningsstolpar och telefonstolpar som görs av Impregna och Octowood.RUNDVIRKE SKOG (Marmaverken i Hälsingland) råvaru-anskaffning.OCTOWOOD (Kälarne i Jämtland) stängselstolpar (för hagar) samt kraftledningsstolpar.IMPREGNA (Ludvika) – kraftledningsstolpar samt träsliprar.RUNDVIRKE (Marmaverken) – Massivt snickerivirke, bland annat till fönsterkomponenter och möbelindustrin.RUNDVIRKE KOMPONENT (Edsbyn, Hälsingland) limmade komponenter, främst till fönsterindustri.ÖSTANÅSÅGEN (Edsbyn) – sågade och hyvlade trävaror i furu och gran.Koncernen är medlem i Svenska Träskyddsföreningen och arbetar i enlighet med Nordiska Träskyddsrådets (NTR) kvalitetscertifiering för impregnerade produkter.