När klimatkrisen förvärras hamnar hållbarhetsfrågor alltmer i fokus, vilket ökar kraven på företagen. CSRD syftar till att skapa mer transparens och ge tydligare riktlinjer för företagens hållbarhetsarbete. Målet är att säkerställa en mer relevant och jämförbar rapportering som ger insyn i miljöarbetet samt frågor som rör sociala aspekter och styrning (ESG – Environmental, Social, Governance).
Direktivet införs stegvis. 2024 gäller det noterade bolag med fler än 500 anställda, och från 2025 inkluderas även företag med fler än 250 anställda. Sedan omfattas även små och medelstora noterade företag.
Thomas Falk berättar att Xledger påbörjade förberedelserna för CSRD flera år i förväg:
– Vi insåg tidigt att insamling, analys och presentation av data skulle bli en stor utmaning för företagen där affärssystemet skulle spela en central roll.
För att ta reda på företagens inställning till CSRD genomförde Xledger i mars i år en undersökning bland 200 ekonomi- och hållbarhetschefer på företag med fler än 250 anställda. Fyra av fem bedömde att det blir ganska eller mycket utmanande att leva upp till de nya kraven, och ökade kostnader nämndes som den största konsekvensen. Att bygga effektiva system för att samla in och hantera relevanta data samt att kunna mäta och rapportera korrekt var andra utmaningar.
– Hur mäter man exempelvis en resa till London korrekt? Ska man ta hänsyn till faktorer som flygplanstyp, om det var fullastat, eller vindförhållanden, och så vidare? undrar Thomas Falk.
Trots utmaningarna ser han även flera fördelar med ökad transparens och jämförbarhet i hållbarhetsarbetet:
– Personligen tror jag att företag kan stärka sitt varumärke samt att de kan bli mer attraktiva för investerare, om de kan visa upp ett effektivt hållbarhetsarbete.
De nya reglerna kan också ge en möjlighet att identifiera och hantera risker, exempelvis arbetsmiljöfrågor på farliga arbetsplatser.
– Tänk ett företag som jobbar med vindkraftverk – de har noll i utsläpp, men monterar komponenter högt upp i luften eller långt ute till havs. Eller en batterifabrik som hanterar kemikalier och farliga utsläpp.
Rapporten visade också att synen på ansvaret för att möta de nya kraven är delad. Drygt hälften av ekonomi- respektive hållbarhetscheferna anser att det ligger på deras egna avdelningar, samtidigt pekar många på den andra gruppen. Cirka tio procent menar att vd har ansvaret.
– Det här signalerar att det fortfarande råder oklarhet kring ansvarsfördelningen för hållbarhetsrapporteringen, och att företagen behöver skapa större tydlighet på vems bord ansvaret faktiskt ligger. Det är viktigt att hållbarhetsarbetet omfattar samtliga anställda och först när ansvaret är tydligt kan arbetet drivas på bästa sätt genom hela organisationen, säger Thomas Falk.
Om Xledger
Xledger är ett 100-procentigt molnbaserat affärssystem grundat 2000. Idag är Xledger etablerat i USA, Storbritannien, Norge, Sverige och Finland. Xledger används av fler än 10 000 företag och har över 100 000 användare i snart 100 länder. Lösningen är designad för maximal automation, insikt och skalbarhet.