Den rådande kompetensbristen ligger till grund för att vi på TUC Yrkeshögskola, i samverkan med anställande arbetsliv, har initierat ett antal yrkeshögskoleutbildningar för att bidra till kompetensförsörjningen. Till hösten startar vi distansutbildningarna Energiingenjör och Soleltekniker som på 1,5 - 2 år ger dig tillräckliga kunskaper för att direkt efter examen ta dig an yrkesrollen, utan någon längre startsträcka.
Tjusningen med yrkeshögskolan är just att du är startklar omgående efter avslutad utbildning, och en stor bidragande faktor till detta är att LIA (lärande i arbete) utgör ca en tredjedel av utbildningen. Malin Liedholm, utbildningsledare för utbildningen Energiingenjör, menar att det är ett vinnande koncept för både studerande och företag.
– Våra studerande är grymt uppskattade på sina LIA-platser och handledarna imponeras ständigt av den goda yrkeskunskap de har fått redan en termin in i utbildningen.
– LIA är ett ypperligt sätt för en arbetsgivare att ”testköra” en person för att se om man utvecklar en relation som kan leda till en framtida anställning. ”Situationen är en win-win för alla inblandade; våra studerande får tillfälle att öva på förvärvade kunskaper på riktigt, och företagen får en hjälpande hand under en period och även en möjlig anställning längre fram, säger Malin Liedholm.
YH-utbildningar möjliggör att på ett effektivt sätt förse branschen med aktuell kompetens. Detta för att tillgodose det behov som finns för att i största möjliga utsträckning följa den snabba utvecklingskurva som sker inom energiområdet. Malin vittnar om att man börjar få upp ögonen för de här utbildningarna då energifrågorna numera är samhällsviktiga pusselbitar för en hållbar framtid.
– Vi ser en ökad efterfrågan av den här typen av utbildning och ansökningarna blir fler för varje år. Detta beror dels på att miljöfrågor är mer aktuella nu än någonsin, dels att chanserna till jobb är otroligt goda med tanke på den stora efterfrågan av just den kompetens våra utbildningar erbjuder. Att utbildningarna dessutom ges på distans och därmed blir mer tillgängliga rent geografiskt ökar intresset ytterligare, sammanfattar Malin Liedholm.