Enligt Energimyndighetens analyser behöver Sverige cirka 100 TWh ny vindkraft till 2040 för att klara målet om 100 procent förnybar elproduktion och klimatmålet. Men hur ska man klara detta med tanke på alla målkonflikter som finns? Det är bakgrunden till de båda myndigheternas arbete med att ta fram en nationell strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad, som ska redovisas i december.
– Vi vill skapa förutsättningar för att den omfattande utbyggnaden som vi tror kommer, sker på ett hållbart sätt, säger Maria Stenkvist, projektledare på Energimyndigheten.
En central del i strategin är ett nationellt planeringsunderlag där man har brutit ned 100 TWh på regional nivå. Av det antas drygt 80 TWh uppföras på land och cirka 20 TWh till havs.
– Vi har gjort geografiska analyser och tittat på länens yta, elproduktion, elkonsumtion och potentiella konfliktytor med mera. Och utifrån detta ser vi ett behov av att knappt 50 TWh av den nya vindkraftsproduktionen placeras i elområde 3 och 4 (södra delarna). Det är viktigt att vindkraften blir jämnt spridd.
I strategin finns även förslag om en ändring av det kommunala vetot som innebär att tillstyrkansbeslut kommer tidigt i ansökningsprocessen och blir bindande för kommunen. I strategin lyfts också vikten av att underlätta för generationsväxling så att platser som idag används för vindkraft kan återanvändas.
Nästa steg är att länsstyrelserna får i uppdrag att ta fram ett regionalt planeringsunderlag för vindkraft, med strategin som bas. Dessa ska sedan utgöra stöd för kommunernas översiktsplanering.
Johan Wickström