Att Kalmar Energi skulle få en kvinna på vd-posten var inte det stora samtalsämnet 2006 när det blev klart att Anna Karlsson skulle ta över.
– De flesta reaktionerna handlade om att jag inte var ingenjör, utan ekonom. Idag har branschen en mycket bredare palett av bakgrunder vare sig det gäller bakgrund, kön eller utbildning. Men mina företrädare, som alla hade suttit länge på posten, var definitivt ingenjörer!
Anna Karlssons väg in i energivärlden var via ett klassiskt bananskal, där en praktikplats ledde vidare till nya uppgifter. Hon vidhåller att det personliga teknikintresset fortfarande inte är skyhögt, men däremot intresset för samhället – att få vara med och bygga, förändra och påverka utvecklingen är det som driver henne.
– Jag har alltid känt att jag har plockats in i nya sammanhang på grund av min kompetens, men det har varit modiga män som har gjort det. De har inte valt någon likasinnad utan någon som har varit väldigt olik dem själva.
Anna Karlsson har fortfarande fler män än kvinnor bland sina medarbetare, siffrorna på Kalmar Energi ligger runt 70 procent män och 30 procent kvinnor. I några yrkesbefattningar, som drifttekniker och montörer, är alla medarbetare män.
– Men hälften av cheferna är kvinnor och vi har en jämn fördelning i ledningsgrupp och styrelse, säger Anna Karlsson.
Att kvinnorna alltså är överrepresenterade på chefsnivå är ingenting Kalmar Energi aktivt har arbetat för.
– Men det har helt enkelt varit fler kvinnor som har varit kompetenta i de roller vi har sökt, som har visat framfötterna och ett intresse för att leda, säger Anna Karlsson.
Fyra tips i jämställdhetsarbetetAnna Karlsson listar några viktiga saker att tänka på för att nå en jämställd arbetsplats:Blandade grupper presterar bättre. Det finns alla skäl i världen för att arbeta för heterogena grupper.Inte ensam. Det är svårt att vara ensam kvinna, ensam man eller ensam med ett annat språk än svenska som modersmål. Försök se till att det är en blandning i grupperna.Släpp in. Det är inte minoriteten som ändrar normen, utan hur gruppen tar emot. Är du intresserad av att nå en verklig förändring och ser ni varandras styrkor?Var vaksam på strukturer. Hur uppmuntrar vi föräldraledigheter för både män och kvinnor? Lägger vi möten så att alla kan vara med – även om man måste lämna eller hämta barn på förskolan?
Malin Age