Ulrika Assarsson var tidigare lokförare. När det var dags att sätta sig i skolbänken igen kändes elkraftsprogrammet extra attraktivt. Samarbetet med företag och den nära kontakten med branschen fångade intresset.
– Det finns en direkt koppling till verkligheten och jag märker att företagen är intresserade, delaktiga och att det finns goda chanser till jobb. Det var definitivt något som påverkade mitt val, säger Ulrika Assarsson.
Många av hennes studiekamrater har arbetslivserfarenhet sedan tidigare. Eftersom utbildningen nästan helt drivs på distans är studenterna spridda över hela landet.
– Det har varit speciellt att läsa på distans. Du behöver aktivt söka upp information på ett annat sätt, ta ett större ansvar för dina studier och det har varit bra att kunna chatta med varandra när man fastnar.
Själv är hon just mitt uppe i sitt examensarbete på Umeå Energi. Vad som väntar efter examen är ännu inte klart. Men hon är trygg i sitt yrkesval.
– Oavsett vad det blir kommer det att bli jättekul, intressant och spännande, säger Ulrika Assarsson.
Jag ser att vi får kompetenta medarbetare med goda teoretiska kunskaper, säger Daniel Ruisniemi, PiteEnergi.
Daniel Ruisniemi, enhetschef för planering elnät på PiteEnergi, var själv en av studenterna i den allra första kullen på HING för några år sedan. Nu har cirkeln slutits och det är hans uppgift att representera PiteEnergi som är ett av de företag som sponsrar utbildningen.
– Som student märkte jag direkt att detta var en väg rakt ut i arbetslivet och det gav mig ett konkret mål att sträva mot. Som representant för PiteEnergi ser jag att vi får kompetenta medarbetare med goda teoretiska kunskaper och med alla förutsättningar för att kunna göra ett gott jobb, säger Daniel Ruisniemi.
Det är Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Mittuniversitetet som samarbetar kring utbildningen. Studenterna läser alltså olika kurser vid de olika lärosätena. Björne Lindberg är universitetsadjunkt vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik och är programansvarig från Umeå universitets sida.
– Elkraft har nog aldrig ansetts vara särskilt coolt och eftersom det var så lågt söktryck lades utbildningar ner. Mellan 2000–2011 var det i princip bara Högskolan i Väst som utbildade elkraftingenjörer, säger Björne Lindberg.
Studenternas ointresse innebar att det inte fanns något annat universitet eller högskola som var villigt att ta på sig ansvaret att erbjuda en högre utbildning, trots arbetsmarknadens skriande behov. Men till slut – på initiativ från Energiföretagen och ett par medlemsföretag – föddes upplägget med distansutbildning.
Företagen spelar en viktig roll både rent ekonomiskt men också genom att erbjuda sitt kontaktnät. De besöker utbildningen vid flera tillfällen, erbjuder examensjobb, kan agera bollplank och inspirera.
– Målet är att studenterna ska träffa minst en yrkesverksam ingenjör varje termin. För oss på universiteten ger vårt samarbete många fördelar. Vi delar på risken och varje lärosäte kan koncentrera sig på de delar av utbildningen som vi är extra starka och trygga inom, säger Björne Lindberg.
Efter många år på universitetet har han haft tillfälle att fundera kring kombinationen av samhällets efterfrågan, vilka utbildningar som ges och vilka yrkesval som lockar studenter.
– Det som är populärt bland unga speglar inte alltid samhällets reella behov. Vi har under många år utbildat grupper till arbetslöshet medan det finns kompetensbrist inom andra områden. Jag kan tycka att staten skulle kunna gå in och styra resurserna tydligare så att universiteten får större möjlighet att satsa på de utbildningar som verkligen behövs.
Ingenjörsutbildningen HINGSedan starten 2011 har ett hundratal studenter utexaminerats från högskoleingenjörsutbildningen med inriktning på elkraft (HING). Många av studenterna är yrkesväxlare och så gott som alla får jobb direkt efter examen.
Är du som medlemsföretag i Energiföretagen intresserad av att veta mer? Kontakta Annika Johannesson, vik kompetensförsörjning annika.johannesson@ energiforetagen.se eller Mats Andersson, regionchef Nord, mats.andersson@energiforetagen.se
Malin Age