Många ser finansiering som en av de viktigaste faktorerna för att klimatomställningen ska lyckas. Den utgångspunkten finns bland annat i EU:s högaktuella taxonomi som syftar till att kapital ska styras mot hållbara verksamheter.
– Numera går det inte att låna vare sig på kapitalmarknaderna eller hos bankerna om man inte har en hållbarhetsstrategi, säger Heiko Bechtel, Stockholm Exergis finanschef.
Gröna obligationer, det vill säga obligationer som kopplas till specifika miljövänliga tillgångar eller projekt, är numera ett välkänt sätt att finansiera miljösatsningar. Tillväxten är också stark. Globalt dubblerades utgivningen av gröna obligationer under 2019 jämfört med året innan till totalt 230 miljarder dollar (drygt 2 200 miljarder kronor). Det kan tyckas vara mycket, men är faktiskt bara knappt 2 procent av värdet av alla obligationer som gavs ut 2019.
I Sverige är andelen betydligt högre. 2020 stod gröna obligationer för en dryg fjärdedel av alla obligationslån utgivna i svenska kronor. I vissa branscher, som förnybar energi och kraftproduktion, är andelen ännu större. Stockholm Exergi har till exempel cirka 80 procent av sin obligationsfinansiering i gröna obligationer.
Hållbara lån – ett nytt fenomen
Problemet med gröna obligationer och gröna lån är att de underliggande tillgångarna eller projekten som de ska finansiera måste vara klassade som gröna, vilket gör att väldigt många verksamheter av förklarliga skäl inte kan finansieras på detta sätt, även om de bidrar till ökad hållbarhet.
Samtidigt finns det ett mycket stort intresse på kapitalmarknaderna, och inte minst bland pensionsspararare, att bidra till klimatomställningen och ökad hållbarhet över huvud taget.
Det är här hållbarhetsanknutna lån kommer in. Dessa banklån, vars ränta är kopplad till att låntagaren uppfyller i förväg bestämda hållbarhetskriterier, är ett ganska nytt fenomen som tog ordentlig fart först 2019 i samband med att ett nytt regelverk – Sustainable-Linked Loan Principles (SLLP) – togs fram.
Upplägget kan variera, med ett eller flera hållbarhetsrelaterade mål och en bonus/malus-justerad ränta. En viktig förutsättning är dock att målen ska vara utmanande att uppnå och möjliga att följa upp. Stockholm Exergis nya lånelöfte är ett exempel på detta. Här kan räntan årligen justeras upp eller ned med 2,5 baspunkter (0,025 %) beroende på om företaget lyckas nå målen eller ej.
– Vi hade ett kreditlöfte på maximalt 3 miljarder kronor som skulle omförhandlas och ville knyta det till för oss relevanta hållbarhetsmål. Enklast hade förstås varit att ha ett mål kopplat till bolagets totala koldioxidutsläpp. Men som alla energibolag sitter vi fast i befintliga anläggningar och våra koldioxidutsläpp väntas vara tämligen stabilt under ett antal år och variera något främst beroende på väderförhållanden, säger Heiko Bechtel.
– En kall vinter skulle kunna ge högre utsläpp, och det kan vi ju inte påverka. Vi fick därför sätta mål som passar under tiden tills vår satsning på storskalig avskiljning och lagring av biogen koldioxid vid 2025 är klar.
Fyra målområden påverkar
I stället valdes förbättringar inom fyra områden som täcker in några av företagets viktigaste hållbarhetsmål inom miljöpåverkan, socialt ansvar, klimatpåverkan och resurseffektivitet.
- Antal betydande miljöstörningar
- Antal olyckor som leder till sjukfrånvaro per miljon arbetade timmar (LWIF)
- Koldioxidutsläpp per ton behandlat avfall
- Antal avtal om värmeoptimering som hjälper kunderna att spara energi
– Dessa mål är relevanta för vår strategi och inbegriper områden där vi har handlingsplaner och tydliga ambitioner. Det är viktigt för oss att målen är kopplade till pågående initiativ inom till exempel avfallshantering och att vi involverarar kundaktiviteter för att visa att vi inte bara jobbar med pannor, säger Heiko Bechtel.
Låga lånevolymer
Särskilt i Norden har intresset varit stort för den nya typen av lån. Sedan 2019 har närmare 90 procent av alla hållbarhetsrelaterade lån i Norden kopplats till bredare hållbarhetsmål, och bara drygt 10 procent varit renodlat gröna lån. Precis som för gröna obligationer är volymerna dock fortfarande väldigt små om man jämför med vanliga lån.
Fördelen med hållbarhetsanknutna lån är att de inte bara är kopplade till miljö- och klimatmål utan till hela ESG-spektrat (enviromental, social and corporate governance). De är heller inte knutna till enskilda projekt och tillgångar utan kan användas generellt för att finansiera en befintlig verksamhet.
Genom att på detta sätt knyta ESG-förbättringar till lånevillkoren är det möjligt för många fler sektorer och företag att få tillgång till kapital för hållbara ändamål. Det kan handla om företag som inte har gröna tillgångar eller projekt, men som ändå kan minska sitt klimatavtryck och på andra sätt bidra till ökad hållbarhet,
Små prisskillnader
För närvarande är prisskillnaden mellan hållbara finansieringslösningar och vanliga krediter och obligationer närmast försumbar. Men man kan tänka sig att det blir annorlunda i framtiden. En modell som diskuteras är att bankernas kapitalkrav ska vara olika för hållbara lån och vanliga krediter. Med ett sådant regelverk skulle prisskillnaderna kunna bli betydande.
En fördel för låntagaren är att det, som Stockholm Exergi nu gjort, går att kombinera gröna obligationer med banklån knutna till för företaget relevanta och mätbara hållbarhetskriterier. På så sätt kan man ytterligare förbättra sin hållbarhetsprofil samtidigt som lånevillkoren ger ett visst ekonomiskt incitament att uppnå målen.
– Rent ekonomiskt är låneupplägget inte avgörande för vår verksamhet. Det är viktigare för oss att kunna säga att vi gör vad vi gör och att vi kan bidra till att etablera det här sättet att finansiera hållbar utveckling. Båda parter drabbas ju också av bonus/malus-upplägget och eftersom marginalerna är små i denna typ av kreditlöften ska det inte göra alltför ont för bankerna om vi lyckas nå våra mål, säger Heiko Bechtel.
Fyra sätt att finansiera hållbart
Gröna obligationer – tas upp på kapitalmarknaden och är kopplade till specifika miljövänliga tillgångar eller projekt.Gröna lån – banklån som är kopplade till specifika miljövänliga tillgångar eller projekt.Hållbara obligationer - tas upp på kapitalmarknaden och kopplas till ESG-relaterade tillgångar eller projekt. Möjliggör för till exempel stater att finansiera sociala satsningar och rederier att finansiera avgasreningsanläggningar på fartyg.Hållbara lån – banklån som kan användas för generella ändamål, men där räntan är kopplad till ett eller flera mätbara och för låntagaren utmanande ESG-mål.
Carl Johan Liljegren