Efter klartecken i bolagsstyrelse och kommunstyrelse i slutet av augusti är det nästan klart med fjärrkyleinvesteringen i Karlstad.
– Nu återstår bara ett beslut i kommunfullmäktige den 30 september och sedan är vi i princip beredda att direkt sätta spaden i backen den 1 oktober, säger Erik Kornfeld, vd för Karlstads Energi.
– Projektet är väl förberett och vi börjar med att installera maskinutrustning i produktionsanläggningen i vårt gamla kraftvärmeverk, som idag används för reserveffekt. Sedan börjar vi lägga ner rör i centrala Karlstad.
Resan till projektstart har varit lång. Redan för tio år sedan hade energibolaget klart med vattendom och övriga tillstånd. Men då gjordes till slut bedömningen att det inte gick att nå lönsamhet.
– Sedan dess har mycket hänt med dels varmare somrar som aktualiserat behovet av fjärrkyla, dels förtätning av centrum och planer på resecentrum som gör att efterfrågan ökat.
Stärker fjärrvärmens roll
I beslutsunderlaget inför investeringen lyfter Karlstads Energi även fram betydelsen att som fjärrvärmeleverantör även kunna erbjuda fjärrkyla.
”Det finns en överhängande risk att ett antal kunder väljer bort fjärrvärme för andra uppvärmningsalternativ som till exempel värmepump-/bergvärmelösning om bolaget inte kan erbjuda fjärrkyla”, framhåller Karlstads Energi i beslutsunderlaget till kommunpolitikerna.
Investeringen beräknas landa på cirka 150 miljoner kronor med sikte på att börja leverera fjärrkyla i maj 2023.
– I första etappen för den centrala delen av Karlstad blir det en utbyggnad för 14 MW effekt. Förhoppningen är att sedan kunna bygga ut nätet ett par kilometer till Centralsjukhuset i Karlstad och med det och byggnader på vägen räknar vi med en fördubbling av leveranserna, säger Erik Kornfeld.
– Vi har diskussioner med fastighetsägare och de kommer nu att intensifieras. Vi har inga formella avtal eller avsiktsförklaringar men känner oss trygga med att det finns ett stort intresse.
Frikyla från Vänern
Karlstads Energi pekar på en helhetslösning för investeringen:
– Vi kommer att använda oss av frikyla genom vatten som hämtas från Vänern och sammantaget med en produktionsanläggning i hamnområdet vid vårt gamla kraftvärmeverk så blir det en riktigt bra lösning tekniskt.
– Det känns bra att vi kan bygga upp en central produktion för fjärrkyla och att man därmed slipper ha en teknik för varje fastighet och kan minska behovet av el och kylmedia för processen, säger Erik Kornfeld.
Investeringen i Karlstad följer utvecklingen nationellt. Lina Enskog Broman är ansvarig för kraftvärme, fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen:
– Marknaden för fjärrkyla är förvånansvärt expansiv och tycks inte ha mattats av heller av pandemin Den kartläggning som Energiföretagen gjorde 2019 av planerade investeringar pekade på en 50-procentig ökning av fjärrkyla totalt på tio års sikt. Nu ser det ut som att investeringstakten blir ännu högre.
Det är både investeringar i nya nät som i Karlstad och att befintliga nät utökas som påverkar, enligt Energiföretagen.
– Bostadsbyggandet i större städer driver också på utvecklingen. Även om det fortfarande är sällsynt med komfortkyla i bostäder så tillkommer även kommersiella lokaler med efterfrågan på fjärrkyla när bostadsprojekt genomförs, säger Lina Enskog Broman.
Sverige levererar mest fjärrkyla
Hon pekar på klimatförändringarna som pådrivande för utvecklingen med ökat behov av fjärrkyla.
– Energiforsk släppte också en rapport tidigare i år som visar att fjärrvärmesektorn och fjärrkyla påverkas mest inom energisystemet av den globala uppvärmningen.
– Totalt levereras 1 TWh fjärrkyla per år i Sverige och med det ligger vi faktiskt i topp i Europa, vilket är fantastiskt med tanke på befolkningsmängd och vårt nordliga läge, säger Lina Enskog Broman.
Fredrik Mårtensson