Ett nytt landmärke har rests i Karlskrona. Vid kabeltillverkaren NKT:s produktionsanläggning på Verkö pågår byggnationen av det nya extruderingstornet NKT Lighthouse,som med sina 150 meter blir Sveriges tredje högsta byggnad. Extrudering är den process där man klär ledaren med isolering, vilket är en förutsättning för att den ska klara höga spänningar.
Det nya tornet, som ska stå färdigt 2022, ger NKT möjlighet att fördubbla företagets produktion och leverans av högspänningskablar.
– Investeringen görs för att möta en ökad global efterfrågan på grön energi, förklarar Claes Westerlind, platschef vid NKT Karlskrona.
– Allt fler länder ersätter traditionella energikällor som kärnkraft och fossila bränslen med havsbaserad vindkraft som ansluts via kraftkabelsystem. Behovet av kabel är och kommer vara stort, och eftersom vi inte kan öka kapaciteten mer i vårt gamla extruderingstorn bygger vi ett till.
Investeringar ger nya jobb
Tillverkningsprocessen i extruderingstornet utgör en mycket viktig del i produktionen av högspänningskablar. För att isoleringsmaterialet ska få samma tjocklek runt hela ledaren och inte påverkas av jordens dragningskraft måste plasten extruderas på ledaren i en vertikal process, vilket sker inne i tornet.
– Anledningen till att det gamla tornet endast är 84 meter över mark är för att det även är 78 meter djupt under marken. Eftersom det är billigare att bygga på höjden idag blev hela det nya tornet över mark.
– De nya investeringarna beräknas kosta cirka en miljard kronor och leda till runt hundra nya arbetstillfällen, till exempel för operatörer, ingenjörer, ekonomer och projektledare.
Världsledande i transmissionsteknik
Som global leverantör av högspännings-, mellanspännings- och lågspänningskablar har NKT produktionsanläggningar över hela Europa. Enheten i Karlskrona, som är koncernens största anläggning, används för produktion, installation och underhåll av högspänningskablar för växel- och likström i mark och vatten vid de högsta spänningsnivåerna. Anläggningen förvärvades 2017 av ABB.
– Över hundra år av kompetens finns samlat i lokalerna, från ASEA:s utveckling av starkströmsöverföring över långa sträckor till ABB:s lansering av likströmskablar med plastisolering. År av erfarenheter och teknisk utveckling gör att vi idag är världsledande i transmissionsteknik, säger Claes Westerlind.
– Vi kan offerera tekniska lösningar som skapar högt värde för kunden i förhållande till kostnad, vilket gör oss konkurrenskraftiga. Sen har vi en väloljad process i produktion och installation som gör att vi kan leverera tillförlitliga system av hög kvalitet.
Successiv ökning av kapacitet
Enligt Claes Westerlind är dessutom enheten i Karlskrona, som har en strategisk placering i Östersjön med tillgång till egen hamn, den mest moderna produktionsanläggningen i världen inom produktion och utveckling av högspänningskablar. Sedan 2012 har det genomförts investeringar på omkring 5,5 miljarder kronor i enheten, bland annat i nya kontorslokaler, enklare materialhantering, utbyggnad av hamnen, inköp av kabelläggningsfartyg och byggnation av världens största testhall för utveckling av kablar.
– Syftet med investeringarna har varit att öka vår kapacitet, i synnerhet för högspänd likströmskabel som används för att ansluta vindfarmar och oljeplattformar till fasta landbaserade nät, eller som länk mellan länder.
– Vi lägger mycket pengar på forskning och utveckling. För några år sedan blev vi till exempel först i världen med att ta fram en kommersiell HVDC-landkabel på 640 kV.
NKT:s rekordkontrakt
Nästan alla NKT:s uppdrag, som vinns genom upphandling, genomförs utanför Sverige och det är i huvudsak kablar från Karlskrona som idag binder samman Norden och övriga Europa. I maj färdigställdes kraftkabelsystemet NordLink där 525 kV HVDC-kablar från NKT överför vattenkraft från Norge till tyska kraftnät. Sedan 2020 producerar och installerar NKT kabel till både SuedLink, som ansluter kraft från NordLink och havsbaserade vindkraftparker, och SuedOstLink-korridoren. I SuedLink-korridoren har NKT tilldelats länken på 2 GW som med sina 750 kilometer blir världens största och längsta HVDC landkabelsystem.
– Kontraktet är värt 11 miljarder kronor, vilket är vårt största kontrakt någonsin. Parallellt med detta arbetar vi med SuedOstLink-korridoren i östra Tyskland, som är värt nästan hälften så mycket, och andra projekt i Europa.
Projekt i hela Europa
Tyskland har länge legat i framkant vad gäller investeringar i grön energi som havsbaserad vindkraft, men nu satsar även fler europeiska länder som Frankrike, Portugal och Spanien på stora vindfarmar. 2026 driftsätter Storbritannien världens största havsbaserade vindkraftspark, Dogger Bank Wind Farm med total effekt på 3,6 GW, där NKT levererar och installerar onshore- och offshorekabelsystem till projektets tre faser. I baltregionen beräknas produktionen av havsbaserad vindkraft öka från nuvarande 2 GW till 90 GW år 2050.
– Polen, som geografiskt ligger nära oss, är väldigt expansiva i regionen, men även de baltiska länderna satsar på vindfarmar. I Norden är Danmark ledande. Sverige har inte hängt med i utvecklingen, vilket jag personligen tror beror på den anslutningsmetodik som finns i Sverige.
– I vissa länder, som Tyskland, betalas länken ut till vindfarmen av skattemedel och i Sverige får vindkraftutvecklarna betala länken själva. En stor kostnad som gör att utvecklarna väljer andra länder än Sverige. Samtidigt befäster vi nu vår position som världsledande på att producera och leverera kabel, säger Claes Westerlind.
Kabeltornet NKT LighthouseHöjd: 150 meter över marken, 38 meter under mark.Bredd: 18 x 20 meter.Betong: 7 700 ton. (985 ton armering.)Byggperiod: 2020-2022.
Pierre Eklund