Allt fler elolyckor rapporteras till Elsäkerhetsverket. Under 2020 anmäldes 453 elolyckor och 323 tillbud enligt färsk statistik från Elsäkerhetsverket. Två personer omkom.
Drygt 90 procent av elolyckorna 2020 orsakades av strömgenomgång, vilket fortfarande är den vanligaste typen av elolycka.
Men vad händer i kroppen efter en strömgenomgång?
– Händer och armar är ofta mest utsatta eftersom de har kommit i kontakt med strömmen. Vår forskning visar att smärta och nedsatt känsel är vanliga symptom. Det kan till exempel vara svårt att identifiera former med händerna. Det är vanligt att de tunna nervtrådarna som leder värme och kyla påverkas, säger Lisa Rådman som är specialistfysioterapeut inom neurologi och forskar om hur kroppen påverkas av strömgenomgång.
En del som varit med om strömgenomgång berättar om att de i samband med olyckan får problem under en kort tid, medan andra har kvarstående symptom.
– Vi har sett symptom hos elektriker som kan tyda på skador på det perifera nervsystemet. Strömmen följer minsta motståndets lag genom kroppen och påverkar de strukturer som har lägst motstånd, det vill säga nerver, blodkärl och muskler.
Hur vanligt det är med kvarstående symtom efter en elolycka med strömgenomgång finns det väldigt liten kunskap om, eftersom få söker sig till vården efter elolyckor. Det finns också väldigt lite forskning inom området, enligt Lisa Rådman.
– Vi har intervjuat 23 elektriker som i en enkät rapporterat att de hade kvarstående symtom efter en elolycka. Vi genomförde sedan tester av hur elektrikerna kände temperatur, vibration och förmågan att identifiera former samt hand- och fingerstyrka, säger Lisa Rådman.
Syftet var bland annat att undersöka om man kan mäta en funktionsnedsättning i nervtrådarna i perifera nervsystemet med hjälp av olika metoder. Ett stort problem är nämligen att vårdpersonal inte vet hur patienter ska hanteras efter en elolycka eftersom det saknas diagnosmetoder.
Vi har sett symptom hos elektriker som kan tyda på skador på det perifera nervsystemet.
Lisa Rådemar forskar nu med sina kollegor på neurofysiologiska kliniken i Linköping för att vidareutveckla olika metoder för att diagnostisera skador på tunna nervtrådar efter en strömgenomgång:
– Vi arbetar med att ta fram undersökningsmetoder för diagnostisering och uppföljning av skador efter elolyckor. Vi vill nå ut om vilka skador som uppstår efter elolyckor till vården, myndigheter och branschorganisationer. Jag hoppas också att vi kan öka motivationen för att alla som arbetar inom elbranschen ska anmäla sin olycka och därmed få stöd att söka vård.
Marie Kofod-Hansen