Det var i början av november 2020 som Ellevio fick beskedet: Svenska kraftnät kan inte ta emot mer ny storskalig elproduktion (över 1 MW) i Värmlandsområdet förrän 2030. Den snabba vindkraftsutbyggnaden hade skapat flaskhalsar i stamnäten – alltså en omvänd problematik mot många andra regioner som drabbats av underskott av effekt under vissa perioder.
Det blev en hel del artiklar om det udda fenomenet, och en av dem som uppmärksammade utmaningen var Thomas Johansson, vd för Mine Storage. Det är ett nystartat svenskt företag som utvecklar koncept för att lagra energi i uttjänta gruvor med hjälp av pumpkraft – det vill säga reversibel vattenkraft som pumpar upp vattnet vid överskott av el och producerar el när det är underskott eller effekt för reglerbalansmarknaden.
– Vi vill underlätta energiomställningen så när vi läste om Ellevios problem tog vi kontakt. Och de hade en väldigt öppen och nyfiken attityd och vill gärna se nya lösningar, säger Thomas Johansson.
Samtalet har nu resulterat i att de båda bolagen under hösten ska göra en gemensam förstudie om pumpkraftens potential i Värmlandsområdet och hur behovet av energilagring i länet ser ut på sikt.
Mina Storage ska undersöka möjligheterna att hitta lämpliga gruvor i Värmland som kan nyttjas som energilager.
– Vi ska titta mer i detalj på var de stora stationerna och ledningarna i regionnätet ligger och var gruvorna i så fall måste vara placerade för att matcha Ellevios behov, säger Thomas Johansson som tidigare jobbat på ABB Power Grids under ett par decennier.
Tekniken är vedertagen. 90 procent av all global energilagring idag utförs av pumpkraft, men i Sverige har inte behoven funnits förut eftersom vi har så mycket vattenkraft. Men i takt med att andelen förnybar el växer och att elsystemet blir mer volatilt, behövs det ännu mer energilagring för att parera svängningarna.
– Vi behöver nya former av lagring för att klara omställningen i Värmlandsområdet och här kan pumpkraft vara ett sätt att hantera situationen. Det kan ju finnas andra lagringsalternativ också, eller att vi får in mer förbrukning, till exempel genom nya datahallar, säger Tomas Brunzell, elnätschef för Ellevio Mellansverige.
En fördel med gamla gruvor är att infrastrukturen ofta är på plats, till exempel elledningar. Tekniken är också välbeprövad och finns redan på marknaden (turbiner, pumpar etc), så Mine Storages affärsidé är att ta fram affärskoncept som löser kunderna energilagringsbehov – från projektutveckling till drift.
– Ett underjordiskt gruvlager kan gå på full effekt i många timmar. Det är bara en fråga om storleken på vattenreservoarerna. Ett stort pumpkraftverk kan lagra hundratals MWh om det behövs, det motsvarar många vindkraftverk. Och vi slipper att göra någon åverkan på naturen, säger Thomas Johansson.
Mine Storage jobbar tillsammans med geologer och gruvutvecklare och har listat ett drygt hundratal potentiella gruvlager i Sverige, och har bland annat samarbetsprojekt med Boliden. Men hur potentialen ser ut i Värmlandsområdet återstår att se. Om ett drygt halvår ska förstudien vara klar.
– Först då kan vi se hur affärspotentialen ser ut och därefter får ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger Tomas Brunzell.
Johan Wickström