Energisektorn ger upphov till cirka tre fjärdedelar av utsläppen av växthusgaser idag. Om den globala temperaturökningen ska kunna begränsas till 1,5 grader krävs en total omvandling av hur vi producerar, transporterar och konsumerar energi, menar Timur Gül, chef för IEA:s avdelning för innovation och energiteknik på IEA:
– Det finns bra politiska ambitioner, men det krävs enormt mycket arbete för att förvandla ambitionerna till handling, särskilt med tanke på det de olika förutsättningar som råder i världens länder. Vår färdplan är ett sätt att nå ett globalt energisystem som inte har en negativ inverkan på klimatet. Nu måste världens beslutsfattare jobba för att genomföra en energi- och kilmatpolitik som hjälper oss att nå nettonollutsläpp 2050.
IEA:s senaste rapport Net zero by 2050: A roadmap for the global energy sector har fått ett stort genomslag världen över sedan den presenterades i mitten av maj. Time Magazine beskriver rapporten som ”the climate report that rocks the world”. IEA har lanserat rapporten i många länder sedan maj och intresset är stort.
Slut på fossila projekt
Det som framför allt lyfts fram i medierapporteringen är uppmaningen att världen måste sluta att investera i nya fossila projekt redan från i år. Men färdplanen innehåller mer än så, nämligen 400 konkreta steg för hur vi ska nå nettonollutsläpp fram till 2050.
– Befintliga teknikskiften inom elfordon, solceller och vindkraft kommer att spela en stor roll för att minska utsläppen till 2030, men därefter behövs lösningar som än så länge är i en tidig utvecklingsfas, som till exempel infångning, avskiljning och användning av koldioxid (CCUS) liksom elektrolys, som möjliggör ökad användning av vätgas i energisektorn, menar Timur Gül och fortsätter:
– Om vi lyckas genomföra nödvändiga teknikskiften inom framför allt industri- och transportsektorerna samt en ökad grad av energieffektivisering, kan det innebära att efterfrågan på fossil energi minskar till den grad att några nya investeringar i olja och gas inte blir nödvändiga längre fram.
I IEA:s färdplan kommer tillväxten av solel och vindkraft till 2030 uppgå till drygt 1 000 GW per år fram till 2030 (drygt fyra gånger mer än vad som installerades under 2020). 2050 kommer 90 procent av världens elproduktion från förnybar produktion, varav 70 procent från sol- och vindkraft, enligt färdplanen.
Miljontals nya jobb
IEA menar också att pandemins negativa inverkan på världens ekonomier kan begränsas genom att vi nu investerar i förnybar energi. Totalt behöver världen investera 5 000 miljarder dollar fram till 2030 för att färdplanen ska realiseras.
– Följer vi de mål som vi satt upp i vår färdplan kan vi få se så mycket som nio miljoner nya jobb i världen redan 2030.
Under sommaren presenterades rapporten på ett webbinarium i Energiforsks regi. En panel diskuterade hur IEA:s roadmap kan påverka Sveriges väg mot nettonollutsläpp.
Innovationer är nyckeln
Robert Andrén på Energimyndigheten ser rapporten som en uppmaning till regeringar att snabba upp processen med att nå nettonollutsläpp:
– Vi ligger långt framme i Sverige och kan visa vägen. Jag tror att innovationer på energiområdet är en nyckel till att nå klimatmålen och att det inte bara handlar om tekniska innovationer, utan också om affärsmodeller.
Världens ledare måste börja agera och sätta upp mål och strategier för sitt net zero-arbete, menar Timur Gül:
– Vi behöver få igång projekt nu som gör att vi kan vidareutveckla förnybara energikällor och ta steg för steg för att undvika en klimatkatastrof.
Rapporten kan laddas ner kostnadsfritt från IEA:s hemsida:
https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050
Marie Kofod-Hansen