Varberg Energi har alltid varit tidigt ute med att testa ny teknik. Bolaget byggde en av de första vindkraftsparkerna 1991 och installerade en av Sveriges största solcellsparker 2016.
Nu har det västsvenska, kommunala bolaget beslutat att investera i två nätbatterier (400 kw/800 kWh och 5 MW/10 MWh) efter ett samarbetsprojekt med bolaget Ntricity.
– Batterierna är en del i den satsning som vi nu genomför. Det andra är att ta fram ett it-verktyg för att aggregera våra kunders flexibla resurser, till exempel kombinationer av solel och batterier. Efterfrågeflexibilitet kommer att bli en viktig del av våra kunders elräkning om några år, säger Jens Nordberg, energihandelschef på Varberg Energi.
Effekt till Svenska kraftnät
Det är dotterbolaget Varberg Energimarknad som kommer att äga batterierna och administrera affären. Flexresurserna kan användas på många olika sätt:
– Den lägst hängande frukten är att sälja effekt till Svenska kraftnäts stödtjänster. Där kommer nog det mesta att säljas. Sedan tror jag att vi kan sälja en del effekt till de regionala och lokala nätbolagen, till exempel vår eget, även om vi inte har någon direkt kapacitetsbrist i Varberg ännu. Ett annat alternativ är att sälja energi på NordPool under högpristimmar. Det finns många möjligheter, säger Jens Nordberg.
Men det finns också utmaningar kring affärsmodellen:
– Regelverken måste komma på plats och det är ju på gång genom ren energi-paketet, till exempel införandet av aggregatorer. Sedan gäller det att hitta modeller för hur kunderna ska betala för tjänsten och ta del av intäkterna. Vi behöver testa oss fram för att hitta de bästa lösningarna.
Klicka på bilden nedan för att förstora den
För att få med kunderna på tåget har företaget inlett dialoger med större företagskunder i första hand.
– Många företag har ett genuint intresse av att investera i egna batterier och det kan vi hjälpa dem med. Under hösten ska vi även ta fram ett erbjudande till våra hushållskunder, till exempel att investera i en smart laddbox eller ett hemmabatteri.
Det finns pengar att tjäna på bra kombilösningar. Enligt Ntricitys beräkningar kan återbetalningstiden på solceller nästan halveras, från 15 till runt 8 år, om man lägger till batterier och flextjänster.
Pilotprojekt till en början
Upphandlingen av Varbergs Energis egna batterier är i full gång och det mindre batteriet installeras runt årsskiftet om allt går enligt plan.
– Att köra det mindre batteriet blir lite som ett pilotprojekt. Då kan vi köra på en miniminivå. Vi måste testa både teknik och affärsmodeller – tillsammans med våra kunder. Sedan är planen att det större batteriet ska vara i drift 2023, säger Jens Nordberg som poängterar att denna satsning inte bara är bra för kunderna och bolaget:
– Det här är också ett sätt att stärka effektbalans och nätstabiliteten i stort och göra energisystemet mer hållbart.
Johan Wickström