Här är årets tio mest lästa artiklar på energi.se
1. Därför bygger Finland elnät dubbelt så snabbt
Överlägset flest läsare har vår artikel om Finlands snabba elnätsutbyggnad fått. Hur kan vårt grannland bygga elnät dubbelt så snabbt? På bilden nedan byts Finlands äldsta stamnätsledning, Iron Lady (förgrunden), ut mot en ny 400 kV-linje, i Orimattila.
2. Världens största solkraftspark
En artikel från våren 2020 lockar fortfarande många läsare: reportaget från Marocko om världens största solkraftspark, där en 246 meter hög pelare med flytande nitritsalt kan lagra solenergin i flera timmar.
3. Villan som drivs av solel och vätgas
I dessa tider när elräkningen är rekordhög kan det vara intressant att se hur det fungerar att ha solel, batterier och egenproducerad vätgas som energikällor i den egna villan. Läs om experimenthuset Zero Sun i Skellefteå.
4. Att säga nej till vaccinering kan bli arbetsmiljöfråga
Vaccinationsdiskussionerna kring covid har blivit allt fler under hösten. Vad får det egentligen för konsekvenser om man tackar nej till vaccinering - och hur ska arbetsgivare hantera de här frågorna?
5. Därför ökar intresset för vätgas
Vätgas ser ut att få en av nyckelrollerna i Europas energiomställning. Men varför har intresset ökat så mycket nu och vilka är de stora utmaningarna? Sedan denna artikel skrevs hösten 2020 har det hänt oerhört mycket mer – men här ges ändå en bra bakgrund till den utveckling som sker nu.
6. Stora förhoppningar på småskalig kärnkraft
Intresset för småskalig kärnkraft (SMR) har ökat kraftigt under året. Ett av bolagen i frontlinjen är svenska Blykalla som har stora planer. Men hur fungerar tekniken?
7. Därför går Öresundsverket på export trots effektutmaningen
Det toppmorderna Öresundsverket monteras nu ned och säljs till Asien – trots den stora efterfrågan på kraft i södra Sverige. Hur kunde detta ske?
8. Deadline för slutförvaret
Det har varit många olika turer kring slutförvaret under året – en viktig pusselbit för att klara energiomställningen. Här ger vi en bakgrund till den komplexa frågan som stötts och blötts så länge.
9. Så kan Sverige fördubbla elproduktionen
Fram till 2045 kommer den svenska elanvändningen fördubblas – men var ska all ny el komma från? Och vad ställer det för krav på energisystemet? På bilden ser vi Markbygden utanför Pite där 1 101 vindkraftverk ska byggas.
10. Kärnkraften ger stabilitet när Finland elektrifieras
Finland hör till de länder som satsar på ny kärnkraft och det blir en viktig del för att klara landets ökade efterfrågan på el till 2045. Till skillnad från Sverige hörs heller inga större protester – vare sig mot kärnkraft eller vindkraft.