Allt fler fastighetsägare vill gå från att vara en elkund till att även vara en prosument och en resurs för flexibilitet av el, men det finns en osäkerhet i hur detta arbete ska omsättas i praktisk handling. Det ska effektstrategin hjälpa till med.
Fastighetsbolaget Castellum är initiativtagare till projektet och det hela började i en mindre skala.
– Vi gav företaget Power2U i uppdrag att se vad vi i Region Mitt kunde göra för att minska våra effekttoppar. Det arbetet visade att problematiken var mycket större än att optimera effekten i våra hus, berättar Johan Sellin, teknisk chef på Castellum Region Mitt.
– Vi insåg att vi behövde titta i ett större perspektiv för att se vilken roll vi som fastighetsbolag bör ta och att det inte räcker med att enbart se till en enskild fastighet. Vi behöver även förstå behovet och förändringarna i det lokala och nationella elnätet och såg då att det var viktigt att få med elnätsägare i detta arbete för att undvika suboptimering.
Effektstrategi för hela landet
Dessa insikter resulterade i att konsultbolaget Ramboll fick ansvar för ett bredare effektprojekt där Castellum, Power2U, Öresundskraft, Jönköping Energi, Tekniska verken i Linköping, Växjö Energi och Göteborg Energi ingår.
Det första resultatet är en effektstrategi, vilken presenterades i december. Den ska fungera som en handlingsplan för fastighetsägare hur deras fastigheter kan interagera i det lokala elsystemet på ett bra sätt. Strategin är utformad för att kunna användas i hela Sverige.
I effektstrategin listas tre huvudsakliga roller för fastighetsägare. Dessa kallas energioptimeraren, elsystemresursen och systemutvecklingen 8se faktaruta). De kan ses som en trappa där optimeraren är på lägsta trappsteget och systemutvecklaren är högst upp.
Castellum har valt att utvärdera rollen som systemutvecklaren, vilken kännetecknas av att de har ett tydligt fokus på samhällsnytta och har en lång investeringshorisont. Fastighetsägaren flyttar här systemgränserna utanför fastigheten och väljer att se byggnaden som en integrerad del av det lokala energisystemet.
Möjliggörare på energimarknaden
Konkret innebär det att fastighetsägare går från att vara elkund till att även vara energiproducent och leverantör av stödtjänster via aggregatorer.
– På Castellum vill vi att våra byggnader ska vara möjliggörare på energimarknaden. En av de viktigaste delarna är att föra en dialog med energibolagen på de 14 orter där vi äger fastigheter, så att vi kan vara en del av lösningarna, säger Johan Sellin och fortsätter:
– Vi har påbörjat en dialog med de energibolag som ingår i projektet vilket varit framgångsrikt och vi har som mål att i framtiden ha samma goda dialog med samtliga energibolag. Det är genom samarbete vi hittar de bästa lösningarna på våra utmaningar framåt. Vi vill vara med och skapa ett robust elsystem som kan möjliggöra omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Johan Sellin.
I praktisk handling kan effektoptimeringen bland annat innebära att fastighetsägaren ser över sina val av energikälla för uppvärmning och kyla för att därigenom minska byggnadens användning av eleffekt. Det kan även vara att utföra möjliga abonnemangssänkningar samt att digitalisera system så att exempelvis elbilsladdning kan styras över tid utifrån en tidskanal eller styrsignal.
Vinsterna för fastighetsägare är framför allt att de kan få en bättre driftsekonomi genom lägre kostnader för eleffekt och möjliga intäkter från nya marknadsplatser för flexibel elanvändning. Därtill kan de bidra till att minska trycket på lokala flaskhalsar för el och skapa en jämnare belastning på elnätet, vilket är bra både miljömässigt och för samhället.
– Med så stora volymer fastigheter som vi har i tätbebyggda områden så kan vi vara en möjliggörare som minskar problemen med effektbrist. Det är en tydlig drivkraft för oss och vi ser att även många andra fastighetsbolag också vill vara med och bidra, säger Johan Sellin.
Fem pilotprojekt 2022
Nästa steg i projektet är att under 2022 utvärdera fem pilotprojekt, som utgörs av Castellums byggnader. Projekten är något försenade på grund av halvledarbristen, men är påbörjade i Linköping och Göteborg.
I Linköping kommer man i en fastighet att installera solceller, batterilager och 50 laddstolpar (100 laddplatser). I Göteborg är det en logistikfastighet som har Nordens största solcellsanläggning på tak och där ska Castellum installera batterilager och laddinfrastruktur för tunga fordon. Resterande projekt kommer att bli i Jönköping, Växjö och Helsingborg.
Vi kan inte lösa effektproblemet själva, utan behöver jobba tillsammans i partnerskap
I Helsingborg pågår just nu uppstarten av pilotprojektet, där val av byggnad och teknik gjorts tillsammans med Öresundskraft för att skapa största möjliga nytta.
– Som lokalt energibolag behöver vi arbeta med effektfrågan på många olika sätt, där denna effektstrategi fokuserar på större fastighetsägare. Vi kan inte lösa effektproblemet själva från energibolaget, utan behöver jobba tillsammans i partnerskap – detta är ett bra exempel på hur det kan fungera, säger Anna Sundberg, affärsutvecklare på Öresundskraft.
Hon tycker att arbetet i projektet har genererat mycket kunskap, som kommer att spridas vidare. Hennes bild är att fastighetsägare vill göra rätt, men att frågorna kring effekt är komplexa och behöver lösas med kunskap både inom fastigheter och energisystem.
Lokala energibolaget kan stötta
Det är här det lokala energibolaget kan stötta med kunskap och nya tjänster som möjliggör för att lösa utmaningarna tillsammans med kunderna, exempelvis genom att kapa effekttoppar och optimera energianvändningen i en fastighet. Det finns stora möjligheter att gemensamt skapa nyttor både för klimat och plånbok.
– Men det finns självklart även utmaningar med att kunderna tar en mer aktiv roll på energimarknaden, det är en marknad som både är ny och ofärdig. Det är därmed inte helt klart vilka roller olika aktörer kan ta och vilket som då blir gränssnittet mellan energibolag och kund, inte minst ur ett juridiskt perspektiv, säger Anna Sundberg och fortsätter:
– Ytterligare en utmaning är att ta sig an befintliga fastigheter som i dagsläget inte är lika uppkopplade och kanske inte har samma tillgång till informationsflöden som de nya fastigheterna har.
När elhandel och elleveranser inte längre handlar om en envägsleverans, utan att man delar på nyttor som skapas, krävs det att energibolagen ställer om. Det behövs nya affärsmodeller, prismodeller osv.
– Här behöver energibolagen jobba på att ta fram nya bra erbjudanden. Vi behöver vara relevanta, trovärdiga, kunna leverera klimatnytta och samtidigt optimera energianvändningen för kunderna. Om inte vi gör det, så kommer andra aktörer kliva fram och göra detta, menar Anna Sundberg.
Projektet fortsätter och under nästa år påbörjas ett arbete med fokus på gränssnittet mellan energibolag och fastighetsägare, med större fokus på energibolagen. Målet är att vara klara våren 2023.
Tre roller i effektstrateginEffektstrategin beskriver hur rollfördelningen i det framtida energilandskapet kan se ut och vilka steg en fastighetsägare behöver ta för att bli en del av energiomställningen. Här är de tre roller som finns.
Effektoptimeraren
Se över val av energikälla för uppvärmning och kyla. Utför möjliga abonnemangssänkningar. Satsa på energi- och effekteffektivisering. Digitalisera systemElsystemresursen
Välj energibärare utifrån ett breddat perspektiv. Installera ett styrsystem och energilager som tillgängliggör flexibilitet. Installera solelproduktion. Tillhandahåll energilagring till nationella marknader för flexibilitetstjänster.Systemutvecklaren
Främja kollektiva värme- och kyllösningar. Agera på både lokala och nationella marknaden för flexibilitetstjänster. Implementera ett styrsystem över fastighetsgränserna. Ha en aktiv roll i lokala energigemenskaper
Läs hela effektstrategin här.
Ann-Sofie Borglund