Linus Olin
Högt tryck i kraftvärmeverken
Kraftvärme Kraftvärmeverken går på högvarv i kylan och det råder inga större problem med att producera vare sig el eller värme. Det visar en rundringning hos tre olika energibolag runt om i landet.
Köldknäppen under början av februari har satt press på elproducenterna. Efterfrågan på planerbar elproduktion är extra hög nu, vilket skapat en bra marknad för kraftvärmeverken, som ju både levererar el och värme.
Hur ser då läget ut för kraftvärmeverken runtom i landet? Vållar kylan problem? Det generella svaret ser ut att vara nej.
– Den här sortens vintrar har vi byggt systemen för att klara av. Om vi rör oss ner mot 20–25 minusgrader blir det mer ansträngt, men just nu är det här att betrakta som en normalvinter, säger Jonas Lind, produktionschef på Eon i Norrköping.
De ordinarie anläggningarna är nära maxproduktion, men verksamheten fungerar med ordinarie bemanning och det finns satellitanläggningar som kan sättas in som reserver vid behov. Inte heller på bränslesidan menar han att det finns några orosmoln.
– Det viktigaste för oss är att klara värmeleveranserna. Men när det är så här kallt och anläggningarna går för fullt tillför vi mellan 75–100 MW effekt till elnäten också, säger Jonas Lind.
Stabilt driftläge i Uddevalla
Björn Wolgast, vd för Uddevalla Energi, säger att även deras avfallsförbränningsverk går på högfart med 115 procents last. De har även en kompletterande biobränsleanläggning igång för att stötta. Han tillägger att detta är ganska normalt så här års, och att bolaget har kapacitet att hålla igång i cirka en månad på det här viset.
– Skulle kylan hålla i sig har vi även biooljereserver att sätta in, säger Björn
Wolgast.
Han ser heller inga problem på bränslesidan utan menar att tillgången på både avfall och biobränsle är god. Biobränslet består främst av energived från lokala aktörer.
– Värt att nämna är också att våra fem mindre vattenkraftverk nu alla går för fullt och bidrar till den lokala energiförsörjningen. Så nu ser vi glädjen av tidigare investeringar vi gjort för att trygga driften i de här anläggningarna, säger Björn Wolgast.
Inte så kallt i Gällivare
Hos Gällivare Energi behöver man varken producera mer än normalt så här års eller vidta några andra extra åtgärder.
– Hos oss i norr så har det inte varit lika kallt som det brukar vara. Det har snarare varit varmare de senaste två åren, och detta år lite mer normalt, säger Theresa Savonen, vd på Gällivare Energi.
Skulle det bli kallare menar hon att det finns extrakapacitet inkopplad till näten. Vad gäller bränslefrågan menar Theresa Savonen att eventuella problem snarare har att göra med ökande priskonkurrens i takt med att det utvecklas allt fler användningsområden för biobränslen.
– Även regelverken oroar utifrån EU:s syn på biobränslen till förbränning, säger
Theresa Savonen.
Visar kraftvärmens betydelse
Vad gäller just regelverk och beslutsfattare menar både Björn Wolgast och Jonas Lind att den här sortens köldknäppar borde tydliggöra göra kraftvärmens viktiga roll i energisystemet.
– Vi behöver goda långsiktiga förutsättningar för lokal kraftvärmeproduktion. I motsats till vind och sol levererar ju kraftvärmen som mest el när det är kallast, säger Jonas Lind.