Värmebranschen är inte den lättaste att verka inom och särskilt många mindre aktörer tampas med utmaningar. Men har man rätt kunskap och drar nytta av stordriftsfördelar är marknaden attraktiv, menar Anders Ericsson, koncernchef för det sammanslagna Värmevärden och Adven.
– Det är ju inte så att energin inte behövs, utan det är att tillhandahålla detta kostnadseffektivt som kan vara utmanande, säger Anders Ericsson.
Pressen kommer främst från konkurrensen med värmepumpar samt ökad biobränsleanvändning inom andra branscher. Han ser emellertid inte värmepumparna som så farliga på längre sikt, då den ökande efterfrågan på el ökar kostnaden för elvärme. Bränsleförsörjningen kan hans koncern hantera genom att ha rätt kompetens och dra nytta av stordriftsfördelar.
– Bygger man anläggningar idag ska de stå där i minst trettio år, så det är viktigt att de klarar rätt typer av bränslen för att undvika dyra ombyggnationer i framtiden, säger Anders Ericsson.
Koncernen satsar på hög bränsleflexibilitet. Ett exempel är anläggningen som nu byggs i Säffle som kan hantera många sorters avfall. I takt med att samhällets materialåtervinning ökar förändras de fraktioner som lämpar sig för energiåtervinning, och det behöver anläggningen vara förberedd för. När det gäller kundarbete och interna processer har digitalseringen en stor potential, särskilt för större företag, menar Anders Ericsson.
– Det lönar sig att kunna rulla ut samma arbetssätt och mjukvara på många anläggningar eller marknader jämfört med att utveckla sin egen.
Bränsleförsörjningen menar han också kännetecknas av stordriftsfördelar, då avsaknaden av centrala lager eller en börs att handla på innebär att inköp och logistik måste hanteras på egen hand.
– Sammantaget ger sådana här saker upphov till lägre kostnader och därmed stora lönsamhetsskillnader i branschen, säger Anders Ericsson.
Linus Olin