Med rapporten ”Trygg fossilfri elförsörjning i Dalarna” har branschen och offentliga aktörer enats om en färdplan med en mängd åtaganden.
Dalarna har idag ett underskott på 2,7 TWh per för att nå självförsörjning. Elproduktionen består i huvudsak av vattenkraft, vindkraft och kraftvärme, där vattenkraften utgör basen med 75–80 procent.
- Dalarna är inte ett av de län som riskerar att bli allra mest drabbad av elbrist. Men då kan man välja att antingen vara passiv eller proaktiv för att förebygga att hamna i samma akuta läge som andra regioner. Vi ser att aktörerna i Dalarna vill det senare – att vara proaktiva, säger Marit Ragnarsson, Länsstyrelsen i Dalarna, som lett arbetet med rapporten inom en särskild branschsamverkan, Energiintelligent Dalarna.
Stora investeringar inom stålindustrin
Beräkningarna hann gå i tryck innan Stora Enso meddelade nedläggningsbeslut för pappersbruket i Kvarnsveden, en av Dalarnas största industrier. Men totalt sett har det en förhållandevis liten påverkan för Dalarnas framtida elbehov.
- Pappersindustrin är till stor del elektrifierad, men för stålindustrin med stora anläggningar i bland annat Borlänge och Avesta räknar vi med att omställningen kommer att ta fart ordentligt.
Till detta kommer stora investeringsplaner i datahallen där Googles etablering i Horndal (Avesta kommun) är den mest spektakulära. Företaget har klart med mark och söker för närvarande miljötillstånd.
Den totala elanvändningen i Dalarna beräknas mer än fördubblas till 14 TWh 2030 och 16 TWh 2045. Länet har idag ett maximalt effektbehov på en bit över 1 300 MW och med en beräknad ökning med 1 400 MW till 2045. Produktionen av vattenkraft förväntas ligga kvar på ungefär nuvarande nivå och hoppet ställs till en utbyggnad av vindkraften, som idag uppgår till 1,6 TWh.
Ökad vindkraftsproduktion
Projekt för omkring 3 TWh är aktuella men ytterligare nästan lika mycket krävs om Dalarna ska nå det nationella målet för vindkraft.
- Det har gjorts flera regionala studier tidigare på områden, men vi stannar inte vid en nulägesanalys utan tar fram en gemensam färdplan mellan de aktörer som har betydelse. Det gör att vi nu har ett handslag med enighet om att vi ska jobba med de här frågorna och specificerat med ett antal åtaganden för både nätbolag och andra aktörer, säger Marit Ragnarsson.
- I färdplanen finns åtaganden för nätägare att samverka mer i utvecklingsfrågor och nätplanering genom ett stadigvarande forum där de företagen kan samverka mer organiserat. Elnätsägare och offentliga aktörer har nu också gemensamma åtaganden för en bättre och tidigare dialog i samhällsplaneringen. Vi behöver även öka kunskapsnivån samt jobba med att få igång en flexibilitetsmarknad och mer av effekthushållning.
Dala energi hoppas på ”verkstad”
De offentliga aktörerna med Länsstyrelsen, Region Dalarna och dalakommunerna förbinder sig att jobba mer med kommunal och regional energiplanering, att korta tillståndsprocesserna samt stödja insatser för energieffektivisering och energilagring,
Dala energi – med huvudsaklig verksamhet i Säter, Gagnef, Leksand och Rättvik – är en av de elnätägare som samverkat kring rapporten.
Lars-Erik Löf, teknikchef på Dala energi, hoppas nu att det ”blir verkstad” av rapporten:
- Den stora uppsidan med hela arbetet är att vi verkligen kommer tillsammans med en samsyn kring de utmaningar vi står inför. Nu synkar vi oss på riktigt mellan alla parter - företag och offentliga aktörer.
- Rapporten sätter upp ett antal mål och åtaganden att jobba efter. Just att vi lyfter fram betydelsen av tidig dialog och långsiktig planering är viktigt, men också att det finns en förståelse för varandra och respekt för att processerna tar tid.
13 aktörer deltarTotalt 13 aktörer i Dalarna som kan påverka elförsörjningen står bakom den rapport som tagits fram med ett gemensamt mål: ”Vi åtar oss att möjliggöra leverans av samhällets ökade efterfrågan på fossilfri robust elförsörjning i den takt som behövs för att nå ett klimatneutralt och konkurrenskraftigt Dalarna, senast 2045.”
Ladda ned rapporten från Länsstyrelsen i Dalarna.
Fredrik Mårtensson