Intresset för att investera i svensk elproduktion har varit stort de senaste åren. Det är framför allt utländska investerare, till exempel pensionsbolag, som köper in sig i storskaliga vindkraftsparkers.
Trots rekordlåga elpriser förra året och en alltmer volatil marknad finns det avkastning att hämta, enligt Mia Bodin, analytiker på Bodecker Partners, som ger råd kring priser och risksäkringar på elmarknaden.
– De investerare vi möter tittar 25–30 år framåt och ser det senaste året som en tillfällig dipp. Elektrifieringen driver på marknaden och skapar alltmer tillförsikt, säger Mia Bodin.
Hon tror att marknaden kommer att klara av den kraftigt ökade efterfrågan, utan ingrepp. Dels genom den snabba utbyggnaden av förnybart, dels genom nya möjligheter till lagring och flexibilitet.
– Det finns ett stort intresse både bland investerare och ny industri för flexibilitetslösningar och lagring – de har med det redan från början i sina diskussioner. Att ta tillvara volatiliteten blir ytterligare en affärsmöjlighet, till exempel genom att använda vätgaslager.
Men det finns också stora utmaningar påpekar Mia Bodin:
– Det viktiga är att få till överföringskapaciteten så att elen kan flöda och inte blir inlåst. Med fler elkablar blir det jämnare och högre elpriser och tydligare incitament. Jag är lite orolig att det kan bli skakigt under de närmaste åren och att det kommer kortsiktiga politiska beslut som stör marknaden, säger Mia Bodin.
Vilka kraftslag kommer då växa mest?
– Landbaserad vindkraft växer kraftigt redan nu. Det finns drygt 15 TWh under konstruktion eller med investeringsbeslut idag, och ytterligare nära 30 TWh med tillstånd. Även havsbaserad vindkraft kan på sikt tillföra minst lika mycket. Sedan tror jag att solelen kan överstiga 10 TWh i Sverige redan detta decennium. Det finns ett stort intresse bland investerare för solel i södra Sverige.
Hur ser du på kärnkraftens roll?
– Den behövs för stabilitet under den här övergångsperioden. Men på sikt är jag tveksam till om det finns investeringsvilja. Det är för dyrt och tar för lång tid – jämfört med till exempel havsbaserad vind kombinerat med lagring.
För att ekvationen ska gå ihop gäller det dock att vattenkraften finns kvar, även efter miljöprövningarna, påpekar Mia Bodin:
– Det är en mycket viktig bas i elproduktionen.
Johan Wickström