DSO-enheten företräder alla elnätsbolag i Europa, i nuläget cirka 2 500 bolag med totalt 260 miljoner kunder. Enheten ska skapa förutsättningar för att elnäten ska klara av de krav som kommer att ställas när alltmer förnybar energi behöver tillföras systemet. Det handlar till exempel om att skapa förutsättningar för decentraliserad produktion och att undersöka förutsättningarna för energilagring. Ett annat viktigt uppdrag är att bidra till digitaliseringen av distributionsnätet och att få till smarta nät och intelligenta mätare. I samarbete med myndigheter i EU ska DSO-enheten också utveckla datahantering, it-säkerhet och dataskydd.
– Vi har nyligen dragit igång flera arbetsgrupper som arbetar med cybersäkerhet. Vi har valt att börja med säkerhet för elnäten, eftersom näten är så centrala för våra samhällsfunktioner. Elnäten är sårbara, berättar Stefan Sedin.
I samband med att EU fastställde det fjärde energipaket – Clean Energy Package – ställde EU-kommissionen krav på att EU:s elnätsföretag skulle samlas i en ny organisation. Därför har nu DSO-enheten bildats och kommissionen får på så sätt bara en samtalspartner istället för 2 500 elnätsbolag. Ännu finns inget kansli för DSO-enheten, men som Vice ordförande är Stefan Sedin med och drar upp riktlinjer för verksamheten.
Nu söker man också efter en Secretary general som ska ansvara för kansliets arbete. Än så länge finns inga klara besked om hur mycket tid som Stefan Sedin kommer att behöva lägga ner på sitt nya uppdrag, men att samordna alla elnätsbolag med olika förutsättningar kommer inte att bli lätt, tror Stefan Sedin:
– Jag tror att det är viktigt att vi börjar med frågor som vi har gemensamt och som det är relativt lätt att enas om, cybersäkerhet kan vara en sån fråga till exempel. Digitaliseringen är en förutsättning för att elnäten ska kunna bidra till en förbättring av klimatet, här finns också en del frågor som vi bör ta itu med så snart som möjligt.
I styrelsen finns 27 representanter som representerar de 2 500 nätbolagen.
- Alla måste vara medvetna om att man inte bara kan driva egna frågor och ståndpunkter. Vårt uppdrag är att enas och fungera som ett verktyg för att driva på energiomställningen på bästa sätt, säger Stefan Sedin.
En möjlighet för de svenska elnätsbolagen
Att vara medlem i DS-enheten är en möjlighet för de svenska elnätsbolagen att påverka energilagstiftningen inom EU, och i förlängningen den svenska. Det gäller alltså att de svenska elnätsföretagen engagerar sig och samlar sig bakom gemensamma kandidater och gemensamma ståndpunkter.
Den svenska och nordiska energimarknaden ser lite annorlunda ut än i Europa. Vi har en väl fungerande elmarknad här och i Sverige har vi till exempel många mindre nätbolag.
– Här har vi riktigt små nätbolag med kanske bara 500 kunder, i Italien finns det nätbolag med 31 miljoner kunder. Det är lått att förstå att det finns stora skillnader i vilka frågor som är aktuella för de olika bolagen. Jag vill bidra med att ge de små bolagen en röst, att hjälpa dem att enas om frågor och sedan försöka lyfta dem, säger Stefan Sedin och fortsätter:
– Det får inte bli en kamp mellan stora och små nätbolag, det kommer inte att leda oss framåt i vårt viktiga arbete.
Samverkan i fokus för DSO-enheten
DSO-enheten ska utarbeta nya nätkoder för att driften av distributionsnätet och stamnätet ska fungera på likartat sätt i Europa. I det ingår till exempel att se till att ett datautbyte sker mellan systemansvariga på de olika nätbolagen.
– Samverkan mellan stamnätsbolagen och lokalnätsbolagen är en nyckel till framgång, säger Stefan Sedin och fortsätter:
- Vi behöver samordna mellan länderna i EU så att den gröna energin kan nyttjas på bästa sätt.
Stefan Sedin tror att det är möjligt med en samverkan, men ser också att det finns många utmaningar:
– Vi måste samverka, men det måste ske samtidigt som systemstabilitet, integritet och säkerhet bibehålls. Vi måste också verka i enlighet med konkurrensrätten och säkerställa neutraliteten.
Investeringar och kapacitet i näten är avgörande för energiomställningen. Allt fler beslut kring elnätet kommer att fattas på EU-nivå, beslut som kan få stora konsekvenser för Sverige, menar Stefan Sedin:
–Jag ser framemot att bidra med inspel om den svenska och nordiska energimarknaden. Det är en utmaning att få vara med och jobba på den här plattformen för elnäten i Europa. Elnäten har en otroligt viktig roll att spela i energiomställningen!
Så här fungerar DSO-enhetenDSO-enheten har en generalförsamling en gång året. Styrelsen består av 27 medlemmar utvalda av de olika nätbolagen inom EU. Det finns fem expertgrupper och en strategiskt rådgivande grupp. I nuläget har ett femtiotal elnätsföretag registrerat sig som medlemmar.Läs mer om elnätsbolagens plattform i Europa – DSO-enheten
Marie Kofod-Hansen