Stiftelsen Allbright rapporterade i mars om att energibranschen bara hade 7 procent kvinnor på ledande positioner. Några månader senare utsåg Nyckeltalsinstitutet energibranschen som den mest jämställda av alla sektorer
De olika resultaten skapade förvirring.
– De flesta som jobbar i branschen hade nog svårt att känna igen sig – det är kanske inte fullt så illa som Allbrights rapport visar, men det är inte heller lika ljust som Nyckeltalsinstitutets rapport. Vi vill addera ny kunskap för detta är viktiga frågor, säger Karin Jönsson som ingår i Kraftkvinnornas styrelse. Till vardags arbetar hon på Eon där hon snart börjar en ny tjänst som ansvarig för samhällskontakter.
Poäng från tre kriterier
Genom att studera data för alla energibolag med fler än fem anställda, hämtat från SCB:s register, fick Kraftkvinnorna fram sin bild av jämställdheten i energibranschen. Totalt omfattade urvalet 268 företag som har som huvudsaklig aktivitet att distribuera, producera eller sälja el, värme/kyla eller gas.
Företagen fick poäng utifrån tre kriterier – könsfördelningen i bolaget (1 poäng om det fanns 40–60 % kvinnor), könsfördelningen i styrelsen (1 poäng om det fanns 40–60 % kvinnor) samt 1 poäng om vd eller styrelseordförande var kvinna. Maximalt kunde man alltså få tre poäng.
Men mer än hälften, 54 procent, fick inte något poäng alls och ett 50-tal av bolagen har endast män i sina styrelser. Mindre än var sjätte styrelseordförande eller vd är kvinna.
– Resultatet visar att det fortfarande är en snäv rekryteringsbas till de högsta posterna. Det är beklämmande och en viktig fråga att fortsätta jobba med, säger Karin Jönsson.
- Jämställdheten är helt avgörande för att vi ska vara attraktiva för framtida talanger. Vi står liksom flera andra branscher inför en gigantisk kompetensförsörjningsutmaning. Klimatomställningen, energiomställningen och elektrifieringen kommer att sätta oss på prov.
Både stora och små arbetsgivare
De företag som får många poäng hamnar på Gröna listan (totalt 19 företag), och de allra bästa, med de maximala tre poängen, hamnar på Topplistan.
– På listorna ligger både stora och små arbetsgivare – kommunala, privata och statliga verksamheter. Det visar att det är möjligt att nå en kvantitativ jämställdhet överallt. Det är inte bara stora bolag med mycket muskler som kan driva den här typen av frågor, säger Karin Jönsson.
Bland de fem på topplistan återfinns elhandelsföretaget GodEl, som tycker att undersökningen är viktig:
– Kraftkvinnorna gör ett jättebra jobb med att påvisa förbättringspotentialen inom energibranschen. Nästa år hoppas vi se en förflyttning i rätt riktning. För GodEl är jämställdhet en självklarhet och något som ligger i linje med vårt starka fokus på hållbarhet, säger Marie Erdmann, vd på GodEl.
Energiminister Anders Ygeman har tagit del av statistiken:
– Det är väldigt bra att få sifforna svart på vitt, även om jag tyvärr inte är förvånad över resultatet. Kanske är det till och med sämre än vad jag hade hoppats på. Det håller inte att rekrytera bara bland hälften av befolkningen och gå miste om kompetens, säger han.
Malin Age
Kraftkvinnornas gröna topplista
GodEl i Sverige AB
Gotlands Energi AB
Sundsvall Elnät Aktiebolag
Svea Vind Offshore AB
Svenska Kraftnät
Övriga företag på gröna listan
Gasnätet Stockholm
Gotlands elnät
Habo Energi
Halmstad Energi och Miljö
Kalmar Energi Försäljning
Karlstad Energi
Lekebergs bioenergi
Telge Energi
Tidaholms Energi
Trelleborgs energiförsäljning
Umeå Energi
Vattenfall
Vattenfall Eldistribution
Vara Energi ek förening
Topp 8 namn – vd
Anders (13)
Johan (11)
Håkan (10)
Stefan (9)
Anna (7)
Henrik (7)
Björn (7)