En jämtländsk Al Gore kallade Östersundsposten honom för drygt tio år sedan. Då var han miljöforskare på hemmaplan, vilket sedermera ledde till ett jobb som hållbarhetschef på Sweco i Stockholm med världen som arbetsfält. Innan hembygden lockade igen – i form av ett erbjudande han inte kunde stå emot: att bli chef för strategi, innovation och hållbarhet på Jämtkraft. (I höst återvänder han till Sweco igen, som hållbarhetschef, men vi återkommer till det.)
– Att komma till Jämtkraft var ett lysande tillfälle att ta ett regionalt energibolag in i framtiden. Vår bransch är ju möjliggörare för en hållbar utveckling, säger Andreas Gyllenhammar.
Efter knappa två år på Jämtkraft har det hänt en hel del i Jämtkraft. En ny övergripande strategi har sjösatts som förankrats hela vägen från styrelse och ledning ner till medarbetarnivå.
– Vi ska inte bara producera och leverera el och värme. I stället fokuserar den nya strategin på att flytta energi i olika perspektiv: i rum, tid och form. Vi ser ju att effekt kommer att ha ett stort värde, liksom lagring och förädling, till exempel att producera vätgas.
Utrymme för nya tjänster
Här finns således utrymme för nya tjänster och produkter. Det är detta som Andreas Gyllenhammar och hans team på fyra utforskar – ett snäpp längre fram än de övriga i bolaget, ”lite som sherpas, känna av terrängen”.
Bara några månader in i jobbet kom dock coronapandemin och påverkade alla marknader.
– Men om man för en sekund bortser från allt negativt så kan man säga att den gjorde att vi såg skeenden som blev viktiga i strategin. Pandemin trycktestade hela energisystemet och det gick att lära sig saker av det.
Nu jobbar innovationsteamet med en utvecklingsportfölj med ett tiotal större projekt inom till exempel effektstyrning, industriell symbios och spillvärme med koppling till kraftvärme.
Pandemin trycktestade hela energisystemet och det gick att lära sig saker av det.
En av de mer publika initiativen är att börja producera elektrobränslen i anslutning till kraftvärmeverket i Lugnvik utanför Östersund genom att mixa egenproducerad vätgas med koldioxid från verket. I en förstudie, utförd tillsammans med IVL, Chalmers och ett par andra forskningsaktörer, kom man fram till att det skulle kunna gå att producera flygbränsle till ett konkurrenskraftigt pris.
– Nu tittar vi på nästa steg, kontrollräknar och pratar med tänkbara partners. Det här kan ju även bli en energihubb där vi tar tillvara överskottsvärmen från vätgasproduktionen och stoppar tillbaka in i fjärrvärmen, konstaterar Andreas Gyllenhammar.
Infrastruktur för flyg
När det gäller flyg deltar företaget även i Green Flyway, som är tänkt att bli en testarena för elflyg i Östersund. Här tittar Jämtkraft bland annat på vad som krävs i form av övergripande infrastruktur och laddlösningar. Om projektet löper väl ut kommer det första elflyget att lyfta från Östersund 2026.
Jämtkraft jobbar inte i ett vakuum utan i närkontakt med en rad aktörer, till exempel startupbolag. Ett exempel är samarbetet med Ngenic som tar fram lösningar för smart effektstyrning.
– Vi har ett projekt tillsammans med Åre som utgångspunkt. Där gör ju alla samma saker vid samma tidpunkt. Här måste vi hitta sätt att jämna ut effektanvändningen och där kan Ngenic bidra med teknik.
Jämtkraft deläger och deltar aktivt i den regionala innovationsinkubatorn Peak Innovation liksom tillsammans med branschkollegor i Utvecklingsklustret Energi.
– Energi börjar bli så komplext så vi måste samarbeta med kunniga bolag och organisationer för att utvecklas, säger Andreas Gyllenhammar.
Att innovationen ska kopplas ihop med hållbarhet är en självklarhet:
– Det är hållbar utveckling vi tjänar pengar på, inte att sänka utsläpp i sig. Miljarderna kommer regna över Norrland och det ska vi dra nytta av genom vår gröna energiproduktion. Inte nödvändigtvis genom att producera mer energi – utan genom att förädla våra produkter.
Men att testa olika affärsidéer kostar ju pengar och tid – hur tänker ni kring risk och kostnader?
– Det är klart att vi har förväntningar på oss. Kommunala ägare undviker gärna risk, så det är viktigt att det blir något av det. Samtidigt kommer inte alla initiativ att gå igenom – vissa saker måste kunna få misslyckas också.
Återvänder till Sweco
Några veckor efter att denna intervju kommer så beskedet att Andreas Gyllenhammar återvänder till sin forna arbetsplats Sweco för att återigen tillträda rollen som hållbarhetschef.
Vi ringer upp honom igen för att höra vad det är som kunde locka tillbaka honom:
Men hur går det med lokaliseringen – jobbar du kvar från Östersund?
Vad kommer hända med Jämtkrafts innovationslinje – ligger den fast?
– Ja, det hoppas, och tror, jag. Jämtkrafts styrelse har varit tydliga med att strategin ligger fast och ska implementeras och den innebär ju ett behov av utveckling och förflyttning.
4 tips för att energibolag ska bli mer innovativa1 Innovera i bred samverkan. Du delar kostnader, sänker risk och breddar perspektiven. 2 Omvärldsbevaka strukturerat. Det krävs mer än att bara titta på trender.3 Ompröva kontinuerligt din projektportfölj. Prioritera om ifall det behövs och fastna inte i för långa och stora projekt.4 Kapitalisera på de systemförändringar som hållbar utveckling medför. Här kan energibolagen spela en oerhört central roll med nya tjänster och produkter.
Johan Wickström