Effekten i vattenkraftverken i Sveriges tio största älvar går att höja med 3 400 MW, eller 24 procent (motsvarande tre kärnkraftsreaktorer). Det slog Sweco och Skellefteå Kraft fast i en rapport från 2017. Drygt 300 MW av detta skulle kunna tillkomma i Skellefteälven.
Nu har Skellefteå Kraft gjort slag i saken och påbörjat en upprustning av vattenkraftverket i Rengård i Skellefteälven, ett av företagets elva kraftverk i denna älv. Det handlar dels om att anlägga ytterligare en turbin, dels om att renovera den befintliga anläggningen och byta den gamla turbinen.
Fördubblad effekt
Skellefteå Kraft investerar totalt 900 miljoner kronor i Rengård, vars effekt därmed fördubblas, från 35 till 70 MW.
– Vi har funderat på det här ett här ett par år, och efter rapporten där vi kunde se vilken potential som fanns i verken satte vi igång att planera. Och då var det naturligt att börja med Rengård, som är den största flaskhalsen i Skellefteälven, säger Susanne Öhrvall, affärsenhetschef vattenkraft, Skellefteå Kraft.
Genom att öka kapaciteten i Rengård går det även att få ut mer effekt i övriga anläggningar i Skellefteälven, varav merparten ägs av Skellefteå Kraft.
– Nu kommer vi att kunna gasa på och hålla trycket i verket över en längre tid om det skulle behövas. Det här är nödvändigt för att klara den ökade efterfrågan på effekt och reglerkraft, säger Susanne Öhrvall.
Under sommaren 2020 inleddes de förberedande markarbetena och i maj stoppades verket och renoveringen sattes igång. En fördel med Rengård är att det vid byggnationen 1970 redan förbereddes för ett extraaggregat, vilket underlättar projektet.
– Nu kommer Rengård vara stillastående året ut medan vi byter turbin och renoverar den gamla anläggningen. Den kommer att vara igång igen i början av 2022. Till dess får vi spilla igenom vatten här, säger Susanne Öhrvall.
Tuff kalkyl
Även om det på pappret verkar vara en självklar investering med tanke på den ökade volatiliteten i energisystemet, är det en lite skakig kalkyl för energibolaget.
– Det har varit tufft att få ihop lönsamheten på det här, det är på vippen att det går. Men vi ser ju att det behövs mer reglerkraft och effekt för att möta den väderberoende kraften. Jag hoppas att incitamenten för den här typen av investeringar blir bättre framöver.
Efter Rengård finns det många potentiella verk att ta itu med. Skellefteå Kraft har 28 vattenkraftverk.
– Vi har flera verk som är flaskhalsar som skulle behöva byggas på. Men vi utreder dem än så länge. Det är inga beslut tagna på nya investeringar i nuläget, säger Susanne Öhrvall.
Satsningen är ovanlig och det var länge sedan en svensk aktör byggde ut vattenkraft i denna skala.
– Vi har inte byggt vattenkraft på ett tag. Så vi var kanske lite ringrostiga i början. Det var inte helt lätt att handla upp den expertis som behövdes för det här projektet, konstaterar Susanne Öhrvall.
Projektet i Rengård genomförs i samarbete med NCC, VEO, Andritz och Norconsult.
I slutet av 2023 ska hela anläggningen var klar för drift.
Johan Wickström