En flytt av den nuvarande hamnen i Trelleborg leder till att det finns drygt 55 000 kvadratmeter ledig mark alldeles vid havet. Under det kommande decenniet kommer det att genomföras ett omfattande stadsutvecklingsprojekt där med nya företag, infrastruktur och 5 000 nya bostäder. I Trelleborg planeras också en ny en kriminalvårdsanläggning med plats för 450 intagna. Majoriteten av de nya fastigheterna förväntas ansluta sig till fjärrvärme.
– På 10–15 år beräknas kommunen öka med 20–25 procent, vilket ju är en enorm expansion. Det innebär att både fjärrvärmeproduktionen och distributionsnätet behöver byggas ut, säger Magnus Sahlin, vd på Trelleborgs Energi.
– Kostnaden för den nya produktionen skulle landa på omkring 125 miljoner kronor, vilken är en stor kostnad för ett kommunalt bolag i vår storlek och det är dessutom pengar som kommunen hellre vill satsa på andra delar i detta expansiva skeden.
Behåller fjärrvärmenätet
Trelleborgs Energi valde därför förra sommaren att gå ut med en förfrågan för att se om det fanns något intresse för en extern aktör att överta fjärrvärmeproduktionen. Responsen var god och ledde till en upphandling, vilken Adven/Värmevärden vann och den 1 maj i år övertog de fjärrvärmeproduktionen i Trelleborg.
Avtalet innebär att Trelleborgs Energi kommer att köpa all sin fjärrvärme av Adven/Värmevärden under de kommande 20 åren, men de behåller fjärrvärmenätet och fortsätter att ansvara för marknadsutveckling och försäljning.
– Det är ett ovanligt affärsupplägg i energibranschen, men vi ser stora fördelar med detta samarbete. Den nya koncernen Adven/Värmevärden driver ett 50-tal fjärrvärmenät i Sverige. Storleken på bolaget innebär att de kan göra betydligt bättre bränsleinköp, ha en mer effektiv beredskapsorganisation och inte minst en annan nivå på teknisk kompetens än vad vi kan på Trelleborgs Energi, säger Magnus Sahlin och fortsätter:
– Det gör att Adven/Värmevärden kan producera fjärrvärmen mer kostnadseffektivt än vad vi själva kan göra. Det innebär samtidigt att vi frigör resurser och pengar till att utveckla fjärrvärmen, men också andra verksamhetsområden – inte minst vätgas.
Adven/Värmevärden har redan börjat att bygga en ny biooljepanna på 10 MW, vilken ska tas i drift innan årsskiftet. Bolaget ska också investera i ytterligare förnybar produktion genom en ny fliseldad basproduktionspanna på 15 MW och konvertera befintliga reservpannor som använder olja. Åtgärderna kommer att göra fjärrvärmen 100 procent förnybar och fossilfri till 2025.
Stor vätgassatsning
För Trelleborgs Energi kommer fokus att ligga på utbyggnaden av fjärrvärme till nya kunder, inledningsvis till det nya hamnområdet. De kommer också att satsa mer på energieffektivisering, ny lokal elproduktion och inte minst en storsatsning på vätgas.
Trelleborg är den första av åtta städer som kvalificerat sig som nod i en vätgaskorridor, för att möjliggöra vätgastransporter mellan de nordiska huvudstäderna. Projektet ”Nordic Hydrogen Corridor” finansieras av EU och är ett initiativ för vätgas inom transportsektorn med bränslecellsfordon samt produktion och distribution av grön vätgas. Idag finns endast fem tankstationer för vätgas i Sverige: i Umeå, Sandviken, Mariestad, Arlanda och Göteborg. Nu blir Trelleborg nästa plats för en vätgasstation, men ambitionerna är högre än så.
– Trelleborg vill bli ledande i Sverige på vätgas, säger Magnus Sahlin och fortsätter:
– Det som gör oss unika är vårt geografiska läge med en hamn där det passerar 750 00 fordon om året. Till 2025 räknar vi med att den siffran har ökat till 1,5 miljon transporter. En kraftigt växande andel av dessa fordon kommer sannolikt att vara vätgasdrivna.
Magnus Sahlin ser också att vätgassatsningarna kan leda till flera positiva bieffekter genom att fler företag inom vätgas etableras i Trelleborg vilket ger fler jobb, men också utbildningstillfällen.
På Trelleborgs Energi arbetar man därför nu med att få till stånd vätgastankstationer och att bygga egen vätgasproduktion.
– Vi arbetar aktivt för att bli en vätgaskommun och jag har också fått i uppdrag av politikerna att utreda möjligheterna till en storskalig vätgasproduktion. Min vision är att producera elen till vätgasproduktionen från en gigantisk vindkraftpark till havs, men det är inte politiskt förankrat och inga beslut är fattade än, säger Magnus Sahlin.
Fjärrvärmen tar hand om förlusterna
Han bedömer att intresset för vätgas kommer att bli stort i Skåne, där elbristen är ett faktum. Den el som många hade hoppats på från norra Sverige, kommer med de storskaliga elslukande industrisatsningar som planeras i Norrland att behövas där.
– Vi måste säkerställa att vi har mer elproduktion i södra Sverige och där är vätgasen fantastiskt. Har vi storskalig havsbaserad vindkraft kan vi lagra elen i vätgas och använda den när det inte blåser och det är effektbrist. Det är en av de viktigaste fördelarna med vätgas, inte minst här i södra Sverige. Och tack vare att vi har ett fjärrvärmenät i Trelleborg kan vi relativt enkelt ta hand om de energiförluster som uppstår vid konverteringen från el-vätgas-el, avslutar Magnus Sahlin.
Ann-Sofie Borglund