När Helena Olssén började i energibranschen 2002 som nyexad civilingenjör med miljöinriktning fanns det inte många kvinnliga förebilder.
– Jag kände till en kvinnlig vd, på bolaget C4 Energi i Skåne. Idag är det väl i alla fall ett 40-tal så det har ju hänt en hel del på 20 år. Men det finns runt 400 energibolag så det återstår en del arbete, säger Helena Olssén, som till vardags är strategichef på Mälarenergi Elnät.
Hon gick med i Kraftkvinnorna när nätverket startade 2015, har suttit i styrelsen sedan 2018 och är nu nyvald ordförande för nätverket – efter avgående Anna Elmfeldt.
– Det känns väldigt roligt och spännande. Det finns massor att göra och nätverket växer hela tiden. Nu är vi totalt 720 medlemmar
Vilka är de viktigaste frågorna framöver?
– Vi jobbar vidare med våra grundfrågor: att öka jämställdheten i branschen, synliggöra kompetens och skapa nätverk. Under det senaste året har vi också startat ett mentorsprogram där vi nu har 25 par.
Fyra guider för jämställdhet
I år – på internationella kvinnodagen den 8 mars – lanserade Kraftkvinnorna även fyra guider som ska hjälpa företag att komma igång med jämställdhetsarbete på ett strukturerat sätt. Här finns också konkreta övningar som kan användas på arbetsplatserna.
– Företag bör hantera jämställdhet som ett affärsmål som alla andra. Det handlar om hur vi rekryterar och vilka förutsättningar vi skapar arbetsmiljömässigt. Det är också viktigt att sätta upp tydliga mål som går att följa upp, säger Helena Olssén.
Enligt Nyckeltalsinstitutets färska undersökning är energibranschen mer jämställd än andra branscher. Det handlar till exempel om medianlön, möjlighet att bli chef och hur mycket föräldraledighet som tas ut. Vad säger du om denna undersökning?
– Det är bra och utvecklingen har gått framåt. Men deras urval är ganska litet, bara ett 30-tal energiföretag är med. Det blir nog andra resultat när man tittar bredare. Vi gör faktiskt en sådan undersökning nu som vi ska presentera i slutet av juni.
Kraftkvinnan skapar uppmärksamhet
Hur mycket har hänt med jämställdheten sedan Kraftkvinnorna startade 2015?
– En hel del. Det är en helt annan medvetenhet idag. För bara några år sedan var det till exempel en klart manlig dominans på alla energievent men det har förändrats. Men det behöver göras betydligt mer – och Kraftkvinnorna ska vara en blåslampa för förändring.
En viktig del för att synliggöra kvinnor i energibranschen är Årets Kraftkvinna som utses varje höst. 2020 var det Azra Sapcanin, produktionschef på Eon, som fick den äran.
– Det blir en otrolig skjuts för den som får utmärkelsen liksom för Kraftkvinnorna i stort. Det är väldigt glädjande att den här utmärkelsen är så välkänd. Det är en av nätverkets viktigaste vägar för att skapa kvinnliga förebilder, säger Helena Olssén.
”Det ska börjas i tid”
I sitt jobb på Mälarenergi Elnät arbetar Helena Olssén med de långsiktiga utmaningarna: att säkra tillgången på el i Västerås, en av Sveriges mest expansiva regioner. Det handlar till exempel om att tillsammans med kunder utveckla energilager och flexlösningar och förbereda hela elsystemet i den snabba elektrifiering som nu pågår.
Ett omställningsarbete helt enkelt. Och när Helena Olssén får frågan om hur man ska locka till sig fler kvinnor till energibranschen är det just denna aspekt som hon framhåller:
– Det är ju vi i denna bransch som möjliggör det hållbara samhället. Är man intresserad av samhällsomställning och klimat ska man söka sig hit – det är så jag skulle motivera unga kvinnor att börja här.
Hennes egna barn är 8 och 10 år. Lite unga än för eljobb. Men hon har varit med och tagit fram barnboken ”Amanda undrar över el”, som kan vara en bra startpunkt för de allra minsta.
– Den har vi ju läst så klart. Det gäller att börja i tid, säger Helena Olssén.
Läs mer om Kraftkvinnornas verksamhet på kraftkvinnorna.se
Johan Wickström