Sedan 2004 har Svensk solenergi delat ut Solenergipriset till anläggningar och aktörer som sticker ut ur mängden. I årets digitala ceremoni, den 6 maj, fick fastighetsbolaget Castellum priset för Årets anläggning för sin installation på Hisingen logistikpark. Med sina 8 730 solpaneler och 3,7 MW är det den största anläggningen på platta tak i Norden.
– Det här visar vilken potential som finns på logistiktak och även andra tak. Det finns 50 000 byggnader i Sverige som har en takyta som är större än 1 500 kvadratmeter, säger Anna Werner, vd på Svensk solenergi.
Castellum har en långsiktig strategi kring solel och driver projektet ”100 på sol”, där målet är att installera solceller på 100 av sina fastigheter innan 2025. Hittills har man nått upp till 41 anläggningar.
– Genom det här projektet har vi visat vi att det går att bygga stort och utmanat de hinder som finns. Om vi kan göra det här på Hisingen kan sannolikt alla kolleger göra samma sak, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.
Innovationer i Arvika
Årets prestation delats ut till Energy Glava Center i Arvika – för att ha bidragit till ”nya innovationer, bildandet av nya företag och höjt kompetensen inom solenergibranschen”.
– Vi gnetar och sliter för att länka ihop aktörer, så det känns bra att vårt arbete uppmärksammas. Det är som en klapp på axeln, säger Magnus Nilsson, verksamhetschef på Glava Energy Center, där man kört runt 70 innovationsprojekt sedan starten 2010. Bland annat har börsföretaget Ferroamp utvecklat en del av sina lösningar här.
– Det senaste tillskottet i centret är vår utbildningsverksamhet. Solelsbranschen växer med 60 procent per år och det behövs kompetens för att klara den ökade efterfrågan.
Hedersomnämnande till Linde Energi
Svensk solenergi delar även ut hedersomnämnanden till olika aktörer. Bland dem märks Linde Energi för Solhagen i Torphyttan – en solpark på cirka en hektars yta (450 kW) utanför Lindesberg. Det speciella med denna solcellspark, som togs i drift 2020, är att den ligger mitt i en fårhage.
– Vi kom överens med markägaren och nu betar fåren där. Vi fick göra stativen lite högre så att de kommer åt bättre – och faktum är att gräset är lite starkare under panelerna, så fåren gillar att beta där, säger Jens Isemo, vd på Linde Energi.
En annan sak som utmärker denna park är möjligheten att leasa panelerna.
– Kunderna kan abonnera på en panel till en fast kostnad under tre år. I gengäld får de månadsvisa avdrag för värdet på solelen på sin faktura.
Till dags dato är cirka 1 000 av de 1 436 panelerna uthyrda (varje panel har en effekt på 335 W vilket motsvarar ca 350 kWh/år). Nu tittar bolaget på fler platser att sätta upp solel på.
– Men att bygga något lika bra som Solhagen kan bli svårt. Vi letar efter lämplig mark nu, men det är en av de största utmaningarna att hitta bra ställen som inte inkräktar på jordbruksmark, säger Jens Isemo.
Samtliga pristagare och utmärkelser finns på på svensksolenergi.se
Johan Wickström