Varje år gör Nyckeltalsinstitutet systematiska mätningar där man tittar på arbetsvillkor, jämställdhet samt hälsa och jämför olika branscher. I år har 30 bolag från energibranschen deltagit.
– Det finns en uttalad strategi inom branschen att vara en attraktiv, jämställd hållbar arbetsgivare. Jag vet att man jobbar hårt med de här frågorna och nu har vi fakta på bordet. Energibranschens fina utveckling borde kunna inspirera många andra, säger Tina Ekström, vd för Nyckeltalsinstitutet.
Mansdominerad bransch
Branschen är tydligt mansdominerad – i de företag som ingår i årets undersökning arbetar 27 procent kvinnor och 73 procent män. Men det är inte på något sätt unikt. De flesta branscher är antingen mans- eller kvinnodominerade.
– Men det finns ingen annan sektor som kan erbjuda män och kvinnor så jämställda förutsättningar som el- och energisektorn, säger Anders Johrén, analytiker och utredare på Nyckeltalsinstitutet.
Han har tittat närmare på sifforna som visar medianlön, möjlighet att bli chef, hur mycket föräldraledighet som tas ut och hur många som är långtidssjukskrivna. Energisektorn är bäst rakt över.
– I tre av fyra företag består ledningsgruppen av 40–60 procent kvinnor. Så jämna siffror hittar du nästan ingen annanstans. 28 procent av cheferna är kvinnor, vilket rimmar fint med att 27 procent av de anställda är kvinnor. Män och kvinnor ges alltså lika möjligheter att bli chefer. Det går inte att bli bättre.
Även lönesättningen inom energisektorn sticker ut.
– Kvinnor har något lägre medianlön, en procent, än sina manliga kollegor, främst beroende på olika befattningsstrukturer. Men i andra branscher är skillnaden i lönestrukturer oftast betydligt större, så siffrorna för el och energi är ändå positiva, säger Anders Johrén.
Mindre skillnader mellan män och kvinnor
Generellt är kvinnor mer långtidssjukskrivna än män och tar ut mer föräldraledighet. Så också i energibranschen. Men skillnaden mellan män och kvinnor är mindre här, jämfört med andra sektorer.
– Av allt vi mäter när det gäller jämställdhet så har energibranschen kommit långt inom de flesta områden. För att vara en så mansdominerad bransch tycker jag det är ännu mer imponerande att kunna vara så jämställda. Trots att bara var fjärde anställd är kvinna så har män och kvinnor lika möjligheter på ett sätt som vi inte ser i andra branscher, säger Anders Johrén.
När Nyckeltalsinstitutet ska kora den bransch som har bäst Attraktiv arbetsgivar-index i sina mätningar, landar Finans- och försäkringsbranschen på första plats. El/Energi kommer tvåa, följt av IT/Telekom.
– Energibranschen har förhållandevis något mer övertid. Det är kanske helt naturligt utifrån verksamheten, till exempel drifttekniker som måste åka ut akut, men det är det som drar ner resultatet, säger Anders Johrén.
Pandemiåret 2020 var ett speciellt år med hemmaarbete för de som hade möjlighet och social distansering. Naturligtvis påverkade pandemin resultatet i Nyckeltalsinstitutets mätningar.
– Vi såg att det blev ett ”hack i skivan” för flera branscher och att jämställdheten påverkades. Fler kvinnor än män tog ut mer föräldraledighet i år, något färre kvinnor blev chefer och skillnaderna i lönestrukturerna ökade något. Det är svårt att veta varför det blev så, men kanske fanns det mer akuta saker att hantera än ett långsiktigt jämställdhetsarbete, gissar Anders Johrén.
– Vi får vara lite vaksamma så att vi inte tar ett steg tillbaka i jämställdhetsarbetet både privat och i arbetsliv efter pandemin. För att vara en attraktiv arbetsgivare behöver du kunna erbjuda distansarbete även i fortsättningen. Men som chef måste du ta ett mycket större ansvar för att förhindra att det skapas nya klyftor, varnar Tina Ekström.
Åtta excellenta arbetsgivare i energibranschenFler bolag i energibranschen uppnådde ett så högt resultat i kartläggningen Attraktiv Arbetsgivarindex, att de fick utmärkelsen Excellent Arbetsgivare 2021. De tillhör de tio procent bästa i Nyckeltalsinstitutets kvantitativa kartläggning av rådande arbetsvillkor. Bolagen är Svenska kraftnät, Ellevio, Uniper, Skellefteå Kraft, Ringhals, Jönköpings Energi, Växjö Energi och Jämtkraft.
Läs om branschens bästa arbetsgivare, Ellevio: "Man måste skapa en miljö där alla trivs"
Malin Age