Vad är framgångsreceptet för Ellevio?
– Från att man tidigare har gjort punktinsatser för att öka jämställdheten har vi nu arbetat övergripande med vår kultur inom hela bolaget. Man måste skapa en miljö där alla trivs, och det tycker jag att vi har lyckats med. Vi har gått från att vara en prestationskultur till att också uppmärksamma hur man bidrar till utveckling (både av sig själv och bolaget) och hur man är som kulturbärare. Dessutom har vi fokuserat på en mer jämställd arbetsplats och anställt fler kvinnor. Vi har gått från 27 procent kvinnor till 35 procent på 1,5 år.
Vad har varit svårast?
– Det var inte så svårt som jag trodde! När jag kom hit för 1,5 år sedan tänkte jag att det skulle vara tufft att komma in i en ingenjörstung organisation, men det visade sig finnas en stor nyfikenhet och vilja att förändra sig. Nu vill jag utmana andra branschkollegor – med samlade insatser går det att göra skillnad på kort tid.
Hur har pandemin påverkat er?
– Vi ställde om väldigt fort och kommunicerade mycket för att skapa en trygghet. Vi jobbar mycket med intern ledarutveckling och antalet utbildningstillfällen har snarare ökat under det här året. Fler har kunnat närvara när det har blivit enklare att ses digitalt. Det har varit viktigt för oss att rusta våra chefer med rätt verktyg för att leda på distans. Vi har också genomfört en hel seminarievecka digitalt för alla anställda som en del i vår kulturresa.
Vad betyder det för branschen att det är ett energibolag som utses som mest attraktiv arbetsgivare?
– Jag är glad över att branschen uppmärksammas. Vi har redan tagit en ledande position inom samhällsomställningen mot ett fossilfritt samhälle. Frågor som hållbarhet, säkerhet och breda samhällsfrågor tror jag kommer att göra att det blir ännu mer fokus på oss som arbetsgivare framöver – och inte bara för ingenjörer.
Läs mer om Nyckeltalsinstitutets undersökning: Energibranschen är mest jämställd
Malin Age