Ställverket i Värtahamnen har spelat en viktig roll i Stockholms elförsörjning allt sedan 1918. På den nuvarande platsen, mittemot Stockholm Exergis kraftvärmeverk, har ställverket legat sedan 1948. Anläggningen tar emot el från stamnätet (220 kV) och skickar vidare den i lägre spänningsnivåer (110-33 kV) till stadens regional- och lokalnät.
Men anläggningen börjar nu bli ålderstigen. Ingen större modernisering har skett sedan 1970-talet. Dessutom kommer Stockholms elanvändning att öka med 50 procent under de kommande decennierna, enligt färska prognoser.
– Det går inte att bygga ut mer på denna tomt, vilket begränsar kapaciteten. Så nu ska vi ta ett större grepp och göra om hela anläggningen från scratch. Vi framtidssäkrar verket så att den anpassas till efterfrågeökningen under de kommande 40 åren, säger Emelie Kjellström, projektledare på Ellevio.
– Investeringen är också kopplad till Svenska kraftnäts ringmatning av el till Stockholm som är på gång nu. När SvK:s utbyggnad är klar måste vi kunna ta emot den elen och inte bli en ny flaskhals.
Miljardprojekt i flera etapper
Det är ett miljardprojekt som nu rullat igång – det största i sitt slag som Ellevio har genomfört. Den stora utmaningen ligger i att byta ut alla komponenter under löpande drift, utan att elleveransen påverkas. Planeringen har pågått sedan 2015 och har ett tiotal förstudier med sig i bagaget.
– Varje steg är minutiöst planerad för att det ska gå att utföra säkert. Det är specialiserade entreprenörer som kommer utföra arbetet, säger Emelie Kjellström.
– I första etappen reser vi ett långsmalt hus – cirka 60 x 8 meter – där vi monterar in halva den nya högspänningsanläggningen . Det är ett gasisolerat ställverk, vilket gör att vi kan bygga mer kompakt och inte behöver ha samma avstånd mellan kraftkomponenterna.
När denna del är klar monteras den befintliga södra delen av anläggningen ner och ersätts med ett större hus och transformatorbås, där resterande högspänningsdelar ska inrymmas.
Modern design
När det nya ställverket står klart, 2026, kommer området ha förändrats totalt. I dag är samtliga kraftanläggningar i verket ute i fria luften, men i det nybyggda ställverket kommer alla delar vara inbyggda i en modern design. Husets fasad utgörs av cortenplåt och tegel – vilket matchar Stockholm Exergis kraftvärmeverk (det är samma arkitektfirma, Urban Design, som ritat båda anläggningarna).
Den totala ytan för ställverket kapas med två tredjedelar, så det kommer även finnas plats över till andra aktiviteter. Bland annat pågår diskussioner med Stockholms stad om att bygga bostäder i anknytning till området.
Hur kommer stockholmarna att märka av arbetet?
– De absolut flesta märker i princip ingenting. Närboende kan märka lite bullerstörningar vid några tillfällen, säger Emelie Kjellström.
Johan Wickström