Solör Bioenergi var tidigt ute när de 2018 valde att uppgradera värmeverket i Hörby till ett kraftvärmeverk genom organisk rankinecykel-teknik (ORC-teknik). ORC bygger på att en ångturbin sätts i rörelse med hjälp av trycket från het gas. Turbinen driver sedan en generator som producerar el.
För att driva ett ORC-system behövs någon form av värme, exempelvis från en hetvattenpanna, vilken värmer upp gasen. Det som gör Againitys lösning konkurrenskraftig är den egenutvecklade turbinen som, enligt bolaget, gör systemet både enklare och billigare än konkurrenternas.
Solör Bioenergi har även kompletterat sina värmeverk i Svenljunga och Vilhelmina med Againitys ORC-teknik och i höst kommer ytterligare två värmeverk, i Flen och i Tomelilla, att installera ORC-turbiner.
– ORC är en spännande teknik som vi har goda erfarenheter av på flera av våra anläggningar. Det har fungerat bra tekniskt och ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Det känns därför bra att vi kan installera den på ytterligare två värmeverk. Där blir vi nu självförsörjande på el, säger Jan Lindkvist, regionchef för Solör Bioenergi Öst.
– Vi har anläggningar på 65 orter i landet och det kan bli aktuellt att installera ORC-teknik på fler platser. Det kräver dock att det är rätt storlek på anläggningen med bra förutsättningar, så det undersöker vi nu, säger Jan Lindkvist.
Snabb utveckling
För Againity, som har produktion och service i Norrköping, är dessa order viktiga och ett kvitto på att de har nöjda kunder. Utvecklingen för bolaget har de senaste åren gått snabbt. De första applikationerna var inriktade mot industrins spillvärme. Men sedan tre år tillbaka har fokus legat på energisektorn där hetvattnet driver ORC-systemet, och nu är 24 ORC-turbiner sålda inom det segmentet.
– Vi har passerat att det är en okänd teknik. I offentliga upphandlingar av nya eller renoverade pannor ingår numera allt oftare ORC-turbiner, säger Elin Ledskog, försäljningschef på Againity.
För att det ska vara lönsamt för ett värmeverk att installera en ORC-turbin bör pannan normalt vara minst 5 MW. Det krävs också att temperaturen på hetvattnet från pannan håller minst 100 grader – ju högre temperatur desto effektivare system.
Elen används internt
De två nya ORC-turbinerna som ska installeras på värmeverken i Flen och i Tomelilla kommer vardera att ha en installerad effekt på 99,9 kW el. De beräknas totalt producera 951 MWh el per år, vilket leder till en besparing av cirka 855 ton koldioxid.
– Majoriteten av den producerade elen kommer Solör att använda internt på värmeverken. Investeringen blir lönsam genom att de inte behöver betala någon energiskatt på den egenproducerade elen och de minskar kostnader för elnätet och för inköpt el från elhandelsbolaget, säger Elin Ledskog.
Againity ser ett stort intresse från fjärrvärmeföretag, även från andra länder och de har nu börjat sälja ORC-turbiner till grannländerna.
– Där är elpriserna ännu högre, så drivkraften är ännu större att installera ORC-turbiner på deras värmeverk. Vi är inne i en riktigt spännande fas i bolaget, säger Elin Ledskog.
Ann-Sofie Borglund