Rabbalshede Krafts pilotanläggning byggs nu i bolagets egen vindkraftspark utanför Stenungsund. Vindkraft kommer utgöra basen för vätgasproduktionen, som är tänkt att expandera till 50 MW till 2025, motsvarande 20 ton vätgas per dygn.
Men på sikt vill vindkraftsbolaget också satsa på solenergi och då gärna tillsammans med vätgas. Nyligen inledde Rabbalshede Kraft ett samarbete med solenergibolaget Recap Energy där målet är att investera i och bygga solanläggningar med totalt 50 MW under kommande två år.
Vind, vätgas och sol är ett förnybart paket som hör ihop på flera sätt, menar Rabbalshede Krafts vd Peter Wesslau.
– Både vätgasproduktion och solcellsanläggningar kan förädla vår produkt som i grunden är el från vindkraft, och maximera fördelarna med olika lokala projekt. Det skapar nya värden utifrån de tillgångar bolaget har och utvecklar, säger Peter Wesslau.
Ett paradigmskifte
Det kan vara elkunder med lokala energisystem, ett marknadsfenomen som ökar i takt med att tillgänglig nätkapacitet minskar samtidigt som priserna på solcellspaneler sjunker.
Lyfter man blicken handlar det om ett paradigmskifte där elproduktion blir mer och mer decentraliserad, en utveckling som nu går snabbt, enligt vindkraftsbolaget. För att påminnas om möjligheterna har Rabbalshede Kraft byggt en egen solcellsanläggning för kontorsbehov och elbilsladdning utanför huvudkontoret i Rabbalshede.
Nu är tanken att ta erfarenheterna från vindkraftsprojekten med sig ut på solcellsmarknaden. Rabbalshede Kraft vill kunna erbjuda investeringar, samägande och driftlösningar till hugade kunder med större tak än ekonomi.
– Vi förhandlar redan med flera ägare av stora tak. Det finns väldigt många företag som vill bygga större solenergianläggningar men inte själv har möjlighet att ta hela investeringen på kanske ett par miljoner kronor, säger Peter Wesslau.
– Däremot vill de gärna teckna ett långsiktigt elavtal och då kan vi ta upp en dialog som förhoppningsvis mynnar ut i att vi kan bygga och sköta anläggningen tillsammans med våra samarbetspartners.
Inga tekniska hinder
En solcellsanläggning kopplad till en elektrolysör blir en kompakt version av Rabbalshede Krafts gröna vind-till-vätgas-koncept. Därmed kan Rabbalshede Kraft vara klar till att leverera grön vätgas när de tyngre lastbilarna börjar rulla.
– Rent tekniskt finns inga oöverkomliga hinder för att kombinera solcellsanläggningar med mindre elektrolysörer som kan serva tankstationer med grön vätgas, säger Peter Wesslau.
När transportsektorn är redo måste tillgången på grön vätgas finnas lokalt, påpekar Peter Wesslau. Rabbalshede Kraft kan då komma att spela en viktig roll för uppbyggandet av en nationell infrastruktur för vätgas. Solcellsanläggningar kan fylla tomrummen på kartan där vindanläggningar inte finns att tillgå för vätgasproduktion.
– Ett samarbete med ett tankstationsbolag kan därför bli aktuellt längre fram. Vi är ändå på gång att bygga upp en helt ny struktur för distribution av vätgas, säger Peter Wesslau.
Morten Valestrand