– Det börjar bli väldigt många avgrävningar och dessutom är det farligt när en strömförande elkabel grävs av. Vi ser allvarligt på detta, säger Mats Andersson, lokalnätschef på Eon Energidistribution.
Eon ansvarar för cirka 1 300 mil lokalnät och ledningarna finns huvudsakligen i södra Sverige från Malmö via Småland upp till Östergötland, men även i Närke, Medelpad och Ångermanland. Avgrävningarna sker inom samtliga områden, men främst i södra Sverige. Det förklarar Mats Andersson med att det sker en stor fiberutbyggnad där, men också annan stor utbyggnad av infrastruktur när städerna växer.
”Grävbolagen måste ta ansvar”
Det är framför allt i samband med fiberutbyggnaden som elledningarna grävs av. Något som är helt onödigt, eftersom det kostnadsfritt finns information om elnätet via Ledningskollen. Maskinentreprenörer kan också begära en utsättning – då kommer elnätsbolaget ut till den aktuella platsen och markerar med spray var elledningar ligger.
– Men i 80 procent av fallen där våra elledningar är avgrävda har bolaget som gräver varken använt Ledningskollen eller begärt utsättning, utan man har grävt först. Här måste grävbolagen ta mer ansvar.
– All skada på en elledning, som dessutom är spänningsatt, är en fara. Det kan leda till att en person får ström i sig eller att maskinen blir strömsatt, så det är mycket allvarligt. Hittills har det inte skett någon allvarlig olycka, vad vi fått information om, säger Mats Andersson.
Eon ser dock mycket allvarligt på det ökande antalet avgrävningar och för att komma till rätta med problemet har bolaget börjat göra anmälningar om tillbuden till Arbetsmiljöverket. Detta görs numera varje gång ett företag gräver av en kabel utan att ledningsvisning gjorts. På så vis hoppas Eon att de entreprenörer som är direkt oaktsamma blir skyldiga att åtgärda bristerna, eftersom de har ett arbetsgivaransvar.
– Det är bra att Eon gör detta, men det ligger i arbetsgivaransvaret att alltid anmäla arbetsskador och tillbud utifrån kraven i arbetsmiljölagen, säger Bengt Andreasson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Eon sticker ut i statistiken
Statistiken visar samtidigt att Eon sticker ut. Grävallvar är ett branschinitiativ för att minska störningar, sänka kostnader och öka säkerheten vid grävarbeten. I projektet ingår nätägare, maskinentreprenörer, myndigheter, kabelutsättare och andra branschaktörer. Deras statistik från december 2020 visar att grävskadorna har minskat med minst 30 procent från 2017 till 2020.
– Vi kan konstatera att vi på Eon ser en ökning av fenomenet i våra nät. Sätter vi det i ett större sammanhang och summerar samtliga fel som inträffar i våra lokalnät, så beror hela 16 procent på just avgrävda eller skadade kablar, vilket är allvarligt, avslutar Mats Andersson.
Skador för 400 miljoner kronor per årTotalt kostar grävskador 400 miljoner kronor per år i reparationskostnader för nätägare och entreprenörer. Hälften av alla skador sker vid arbeten utan ledningsanvisning.
Läs mer på gravallvar.se
Ann-Sofie Borglund