När intäktsramarna för 2020–2023 beslutades hösten 2019 överklagade 120 av landets 175 elnätsbolag sina beslut. Och i februari meddelade förvaltningsdomstolen i Linköping att besluten om intäktsramar rivs upp och skickas tillbaka till Energimarknadsinspektionen (Ei) för ny prövning. Enligt domstolen strider vissa delar av intäktsramsförordningen mot ellagen och EU:s tredje elmarknadsdirektiv.
Nu har Energimarknadsinspektionen överklagat beslutet till kammarrätten. Myndigheten anser att det finns anledning att ifrågasätta förvaltningsdomens beslut.
– Vi tycker det är viktigt att även kammarrätten får ta ställning till de principiella frågeställningarna i målet. I vårt överklagande begär vi även att kammarrätten inhämtar förhandsavgörande från EU-domstolen, eftersom det i grunden handlar om att elnätsföretagen anser att de svenska bestämmelserna om intäktsramar inte är förenliga med EU-rätten, säger Ei:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson i ett pressmeddelande.
På Energiföretagen är man besviken över beskedet, men kanske inte helt överraskad.
– Det var förstås ett möjligt scenario, som vi visste om, men det känns synd att det blev så. Nu kommer osäkerheten att bestå ännu längre, när det som hade önskats är mer klarhet om förutsättningarna, säger Tomas Malmström, ansvarig för elnät på Energiföretagen.
– Det heter ju förhandsreglering, så det är inte alls bra att vi återigen är på väg långt in i en regleringsperiod utan att intäktsramarna är definitivt satta. Ur vårt perspektiv är förvaltningsrättens domar välskrivna och klargörande.
Nu väntar troligen en ganska lång process innan nästa instans sagt sitt. Först och främst vill Ei ha tid att precisera sina yrkanden och utveckla grunderna för överklagandet, och därför begär man att få komplettera sitt underlag den 31 maj. Sedan behöver Kammarrätten tid att analysera den komplexa frågan.
– Det tar nog några månader upp till ett halvår innan vi får veta om Kammarrätten ger prövningstillstånd. Om frågan sedan ska prövas tar det förmodligen ytterligare ett halvår minst innan det kommer en dom från Kammarrätten, säger Tomas Malmström.
Johan Wickström