Drygt hälften av fjärrvärmen i Helsingfors produceras av kol och fjärrvärmen står för drygt hälften av stadens koldioxidutsläpp. När staden nu har satt upp mål att bli helt koldioxidneutral till 2035 är det därför centralt att fjärrvärmeproduktionen blir fossilfri.
För att bestämma hur fjärrvärmen ska produceras eller tillföras framöver valde Helsingfors stad en annorlunda lösning, nämligen att genomföra en internationell tävling – Helsinki Energy Challenge – för att ta fram förslag på en framtidssäkrad lösning för uppvärmning som är koldioxidneutral. Ytterligare ett krav var att produktionen inte skulle komma från biobränsle, då staden ser bioenergi som en övergångslösning som man inte vill satsa på.
En mångfald av förslag
Totalt fick Helsingfors stad in 252 förslag och därefter utsågs tio finalister från internationella tvärvetenskapliga team. Den 16 mars fick samtliga finalister presentera sina förslag på det digitala seminariet. Där skulle också en vinnare utses – men istället för en vinnare som fick 1 miljon euro, blev det fyra vinnare som delar på vinstsumman.
– De vinnande förslagen innehöll vardera lovande element som potentiellt skulle kunna användas i övergången till ett framtidssäkert värmesystem, men inget av förslagen överträffade klart de andra, säger Laura Uuttu-Deschryvere på Helsingfors stad och projektledare för tävlingen.
– Jag tycker att de belönade lagen, liksom tävlingen i allmänhet, verkligen illustrerar mångfalden i utmaningen och att det krävs en mångfald av lösningar för att uppnå ett flexibelt och motståndskraftigt fjärrvärmesystem, säger Laura Uuttu-Deschryvere vidare.
Fyra vinnande lösningar
Lagen som vann har presenterat fyra skilda lösningar som i korthet går ut på:
- Ett flexibelt system tillverkat av tio flytande reservoarer fyllda med tio miljoner kubikmeter varmt havsvatten som kan ta emot energi från olika energikällor. Fyra av de cylindriska tankarna som utgör systemet skulle vara inneslutna med uppblåsbara takkonstruktioner för att skapa en ny fritidsattraktion.
- En energiövergångsmodell baserad på öppna och teknikneutrala auktioner för ren uppvärmning.
- En lösning som smälter samman en ny termokemisk energilagring och artificiell intelligens med kommersiellt tillgänglig energiteknik. Här är svenska SaltX en av deltagarna bakom förslaget och energilagringen bygger på deras lösning med nano-belagt salt.
- En flexibel plattform som bygger beprövad teknik och lösningar, såsom värmepumpar för havsvatten, elpannor, solvärmefält och åtgärder för efterfrågestyrning.
– Det är fyra vitt skilda förslag, men gemensamt för vinnarna – och en tydlig trend bland de bästa förslagen – är en elektrifiering av uppvärmningen. Dessutom betonade de topprankade teamen att framtidens värmesystem måste vara motståndskraftigt och flexibelt. Det behöver också tydligare satsningar på optimeringen av energiproduktion och energiförbrukning.
Uppföljande diskussioner
Nu kommer Helsingfors stad att ha uppföljande diskussioner med alla lag som vann, men kanske även andra finalistlag.
– Besluten om investeringar och teknik kommer att behöva tas steg för steg. Tävlingen visade att utmaningen inte bara är teknisk. Framtidens värmesystem kommer att bestå av olika partiella lösningar och aktörer. Och de måste optimeras för att arbeta tillsammans. Bland lösningarna fanns de som var helt teknikinriktade, medan andra löste det med exempelvis affärsmodeller, säger Laura Uuttu-Deschryvere.
Läs mer om Helsinki Energy Challenge: https://energychallenge.hel.fi/
Ann-Sofie Borglund