Sedan solcellsstödet infördes 2009 har staten bidragit med runt tre miljarder kronor för att stödja utbyggnaden av solceller hos såväl företag som privatpersoner. Vid årsskiftet ersattes solcellsstödet med ett avdrag för privatpersoner som fungerar på likande sätt som rot- och rut-avdraget, där stödet dras av direkt på fakturan. Man kan få högst 50 000 kronor per person och år i skattereduktion.
De företag som jobbar med installation av solceller är positiva till det nya rot-avdraget för solceller. Årets första månader har lett till en ökad efterfrågan på solceller:
– Vi ser ett kraftigt uppsving för branschen, säger Anna Werner som är vd på branschorganisationen Svensk Solenergi.
– Det har varit otroligt tuffa månader under hösten för många av våra medlemsföretag. Kombinationen av pandemi och det olyckliga gapet mellan stödsystemen gjorde att villaägare valde att vänta med sina solcellsinstallationer tills de visste hur mycket de skulle kunna få i stöd. Nu ser vi ljuset i tunneln.
Stabiliserar solmarknaden
Telge Energi har länge engagerat sig för utvecklingen av solel och har som en del av sin affärsidé att handla med överskottsproduktion av solel från villaägare:
– Vi är glada över att det här förslaget med ett rot-liknande avdrag äntligen har gått igenom. Vi har jobbat för det här i flera år, säger Stefan Sundelius som är produktansvarig för solel på Telge Energi. Det här kommer påverka både villaägarna och oss positivt.
– Det nya avdraget för grön teknik innebär en stabilitet som marknaden har efterfrågat och behövt, och det är till fördel för alla intressenter. Jag tror att alla vändor och osäkerhet kring stödet har haft en negativ påverkan på viljan att installera solceller. Solelen är en viktig del i omställningen, och nu kan den få en stabil tillväxt.
Stefan Sundelius är dock besviken på hur regeringen behandlar företag som vill investera i solceller:
– Vi välkomnar det gröna avdraget, men det är beklagligt att regeringen stoppade solcellsbidraget så abrupt utan att ha en plan för utfasning för företag som vill investera. Det hämmar kortsiktigt tillväxten för solceller på företagsmarknaden.
”Mindre krångel”
Amelia Oller Westerberg på Bequerel Sweden har på uppdrag av Energiforsk undersökt hur kostnaderna fördelar sig för en solcellsinstallation på ett typiskt villatak och hur det nya avdraget kan påverka villaägare. Det nya gröna rot-avdraget kan innebära en nackdel i de fall när villaägare vill komplettera sitt hus med solcellsanläggning, lagring och laddinfrastruktur vid ett och samma tillfälle.
– Om allt ska installeras på en gång kommer man sannolikt slå i taket på totalt 50 000 kronor i grönt rotavdrag för alla tre installationerna tillsammans, och det är lite synd eftersom det finns stora fördelar med att installera de här tre åtgärderna samtidigt.
I övrigt ser Amelia Oller Westerberg positivt på det nya avdraget.
– Jag tror att det kommer att leda till mindre administrativt krångel för alla. Redan nu signalerar ju branschen om att allt fler villaägare väljer att satsa på solceller.
Rotavdrag för solcellerSkattereduktion för grön teknik, populärt kallat, rotavdrag för solceller:15 % för installation av nätanslutet solcellssystem.50 % för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.50 % för installation av laddningspunkt till elfordon.
Skattereduktionen är högst 50 000 kr per person och år och gäller både arbetskostnad och material.
Läs mer om Energiforsks rapport om solcellskostnader här
Marie Kofod-Hansen