Olyckan i Sandviken inträffade då två montörer arbetade med att dra ut vajer. Kraftledningen var ur drift och jordad från bägge håll, men det uppstod induktion från en närliggande 70 kV-ledning så att arbetskorgen som montörerna arbetade i blev strömförande. Montörerna stod båda i samma arbetskorg och när den ena personen tog tag i kroken på ett spakblock fick han ström genom armen. När han släppte vajern landade den på den andra montörens arm, som även han fick ström genom kroppen. Både klarade sig dock utan allvarliga skador.
Utredningen visade att arbetskorgen inte var jordad, vilket är ett av de första momenten som ska göras på platser där det kan uppstå induktion.
– Det är otroligt allvarligt när olyckor av den här typen händer. Redan dagen efter olyckan fick all personal gå igenom momenten för hur man jobbar säkert där det finns risk för induktion, säger Rikard Berglund, affärsområdeschef elnät på Sandviken Energi.
Han betonar att linjemontörerna som är ute i fält måste följa gällande elsäkerhetsföreskrifter:
– Kunskapen om hur man jordar för att det inte ska uppstå olyckor måste bara finnas där. Vi kör nu repetition av flera utbildningar inom ESA (Elsäkerhetsanvisningarna). Det ska inte finnas några tveksamheter om ett enda moment.
Sandviken Energi följer ESA och har arbetat mycket med säkerhet på företaget.
– Vi trycker väldigt hårt på att både våra anställda och entreprenörer ska rapportera minsta incident till oss. Det har funnits en kultur att man inte rapporterar när det ”bara sticker till lite i fingrarna”. Nu vill vi att alla rapporterar in om minsta lilla stöt. På det sättet ökar vi medvetenheten om var olyckor kan ske.
På Sandviken Energi använder man sedan tre år tillbaka ett system som heter ENIA där medarbetaren kan rapportera in bland annat riskobservationer, tillbud och olyckor som ansvarig sedan får utreda, åtgärda samt följa upp.
Ulrika Paulsen är arbetsmiljöingenjör på Sandviken Energi och är den som administrerar ENIA-systemet.
– Det ska vara lätt att göra rätt när man anmäler olyckor och risker och här har vi stor hjälp av ENIA-
appen där medarbetare kan anmäla händelser direkt i mobilen, säger Ulrika Paulsen och fortsätter:
– Vi har också utvecklat mallar för att kunna utreda och analysera hela processen kring olyckan, så att inte liknande incidenter ska hända igen. Vi följer också arbetet i EBR (Elnätsbranschens riktlinjer) för att ta del av hur andra i branschen jobbar med incidenter.
Vid olyckan i Sandviken visade utredningen bland annat att mallen för arbetsorder var bristfällig eftersom den inte innehöll kontrollfrågor om riskerna med induktion. Det är något som Sandviken Energi nu har åtgärdat.
– Beredningen av jobbet måste bli mycket bättre,
säger Rikard Berglund och vi jobbar nu i samarbete med våra entreprenörer för att hitta bra rutiner för det.
En arbetsgrupp inom EBR arbetar nu med att hitta effektivare sätt för att nå ut med information om riskerna för induktion. Gruppen består av representanter från elnätsbranschen, säger Reijo Eriksson på Ellevio, som är ansvarig för arbetsgruppen.
– Det finns onekligen ett behov av att tydligare beskriva riskerna med induktion. Det är ju inget nytt och har funnits med i utbildningen i många år, men trots detta sker olyckor.
Inom EBR diskuteras nu nya riktlinjer och arbetsmoment för arbete på kraftledningar där det finns risk för induktion:
– Ska man jobba bredvid en parallellgående ledning ska man helst försöka frånkoppla den ledning som går parallellt med den ledning man ska jobba med. Det är kanske inte möjligt i alla hänseenden, men det måste alltid undersökas. Det är också viktigt att påpeka att det alltid är ägaren av kraftledningen som måste upplysa om när det finns risker för induktion, säger Reijo Eriksson.
Ellevio har utvecklat nya rutiner för arbeten med kraftledningen. Redan vid beställningen av jobbet anger Ellevio om det finns risk för induktion. Sedan ska entreprenören göra en bedömning för hur stora riskerna är utifrån underlag om avstånd med mera till parallella ledningar. Om beräkningar för induktion visar på mer än 50 volt, vidtas åtgärder och då kan Ellevio också behöva stänga av parallella ledningar.
– Nätägaren (Ellevio) upprättar sedan en driftorder till den montör som ska göra jobbet där det tydligt står att det finns risk för farlig induktion. Montören får driftorden tre dagar innan jobbet ska utföras så att det ska finnas tid för förberedelser. Samma dag som jobbet ska utföras får montören ett arbetsbevis där faran för induktion åter igen anges, säger Reijo Eriksson.
Statistik från Elsäkerhetsverket visar att antalet anmälda elolyckor inom elnät/elförsörjning har ökat de senaste åren. Reijo Eriksson menar att många inte har full koll på alla moment trots utbildningar:
– Även om linjemontören inser att det finns risk för farlig induktion, verkar det som om det inte alltid finns kunskap om vad som ska göras, till exempel att alla arbetsmaskiner måste jordas. I vissa fall handlar det kanske om stress och slarv med utrustningen. Isolerande handskar är en enkel grej som kan rädda livet, ändå används de inte av alla montörer.
Det enda som hjälper är att upplysa om riskerna och att köra återkommande utbildningar, tror Reijo Eriksson och avslutar:
– Elfaran är lömsk, vi har en nollvison, men det finns en hel del kvar att göra för att minska allvarliga olyckor.
Så uppstår InduktionRunt en kraftledning som är strömförande bildas ett magnetfält runt varje fas (givande ledning). Om en kraftledning eller annan metallisk ledare går parallellt med den givande ledningen kommer denna att spänningsättas genom induktion.
Vid byggnation och underhållsarbeten på ledning parallellt med annan spänningssatt ledning kan denna ge upphov till en ström i den frånkopplade ledningen genom induktion. Givande ledningar som orsakar induktion är inte alltid synliga från arbetsplatsen.
Induktion kan förekomma i ledningar, stängsel eller andra metalliska konstruktioner som är nära och/eller korsar en spänningssatt luftledning.
Källa: EBR/Reijo Eriksson.
Marie Kofod-Hansen