Samarbetet mellan Sundsvall Energi och SCA:s pappersbruk i Ortviken har pågått sedan 1980, men har varierat i storleksordning under årens lopp. Under senare år har Sundsvall Energi köpt 60-gradig spillvärme samt prima värme – det vill säga värme där ingen extra energi behöver tillföras – från brukets biobränslepannor.
För sju år sedan skrev Sundsvall Energi även avtal med SCA:s massabruk i Timrå. Därifrån köper man både återvunnen processvärme och prima värme. Det finns därmed en lång tradition av att använda spillvärme i Sundsvall Energis fjärrvärmesystem. Totalt motsvarar spillvärmen och den köpta prima värmen omkring 40 procent av den totala fjärrvärmeproduktionen i Sundsvall. Nu sker dock en större förändring. Det var i augusti 2020 som SCA kom med beskedet att lägga ner pappersbruket i Ortviken, vilket drabbade 800 anställda.
– Det var förväntat att de skulle lägga ner produktionen på sikt, med tanke på att de tillverkade papper till tidningar och magasin, men vi trodde att det skulle ske successivt och inte att man plötsligt skulle lägga ner allt. Det kom som en överraskning, säger Anders Jonsson, vd på Sundsvall Energi.
Leveranser till 2022
Anders Jonsson hade snarare trott att nedläggningen låg 5–10 år framåt i tiden. I februari i år stannade dock pappersmaskinerna på SCA:s bruk, men Sundsvall Energi får fortsatt spillvärme. Sundsvall Energi har ett avtal som gäller fram till 2022 och de är överens med SCA om leveransgarantin, så energibolaget klarar sig bra, trots att processindustrin inte är i gång.
– Efter många års erfarenhet av spillvärmeleveranser vet jag att det är farligt att tro att samarbete med industrier är något statiskt. Det man kan vara säker på är snarare att samarbetet hela tiden byter skepnad. Industrier kan vara känsliga för såväl konjunktursvängningar, uppgång på elpriser som marknadsförändringar – och det måste vi alltid ha beredskap för, säger Anders Jonsson.
– För att säkerställa fjärrvärmeleveranserna till våra kunder är det viktigt att se till att vi har egna alternativ för värmeproduktionen. I vårt fall har vi tillgång till äldre oljepannor som vi kan ta i drift om vi skulle stå utan spillvärme. Men dessa vill vi inte använda mer än i yttersta nödfall eftersom vår målsättning är att verka för en fossilfri produktion, och dessutom är det förenat med höga kostnader.
Flera utvecklingsvägar
Hur det blir framöver är osäkert, men det finns flera intressanta utvecklingsvägar. Redan nu står det klart att mer av den framtida produktionen kommer att komma från bolagets avfallsförbränning. För ett drygt år sedan tog Sundsvall Energis styrelse beslut om att utveckla den nuvarande avfallspannan för att höja effekten från 60 MW till 84 MW. Effektökningen kommer att genomföras i september i år i samband med underhållsstoppet av pannan.
– Det var redan från början en bra affärsmässig investering, men nu blir det ännu bättre tajming som gör satsningen väldigt lönsam. Det var verkligen tur att vi hade påbörjat denna utbyggnad, för så snabbt som vi nu kommer att vara klara med effektökningen hade vi aldrig kunnat bli om vi skulle ha startat när vi fick nedläggningsbeskedet från SCA, säger Anders Jonsson.
Trots mer produktion från avfallsanläggningen behövs ytterligare värme i fjärrvärmesystemet, eftersom omkring 115 GWh spillvärme från och med nästa år till stor del går förlorad genom nedläggningen.
Nya samarbeten på gång
På SCA:s fabriksområde i Ortviken kommer det emellertid att bli ny verksamhet med potentiella spillvärmeleveranser. SCA planerar att satsa 1,45 miljarder kronor i produktion av CTMP-massa – en produktion som beräknas vara i gång 2023. Redan i början av nästa år beräknas dessutom Renewcell att starta sin fabrik. Bolaget återvinner textil och slutproduktionen blir textilark – något som till utseendet påminner om pappersmassaark. Det kan även bli aktuellt med ytterligare verksamheter på fabriksområdet.
– Det är intressant att det kommer in nya industrier och vi räknar i nuläget med att det kan leda till ungefär hälften så stor spillvärmepotential jämfört med vad pappersbruket tidigare levererade. Exakt hur stora leveranser det blir och om vi får till ett avtal är däremot för tidigt att säga, avslutar Anders Jonsson.
Sundsvall Energis värmeleverans 2020Värmeproduktion: 538 GWh (2020, fjärrvärme inkl. hetvatten).Spillvärme: Cirka 152 GWh (2020).Leverantörer av spillvärme: I huvudsak SCA.Antal värmekunder: cirka 4 000.
Ann-Sofie Borglund