Bara tre procent av världens elproduktion lagras. Men behovet av storskalig energilagring är enormt och växer snabbt i takt med att andelen väderberoende elproduktion ökar. Globalt bygger 94 procent av alla befintliga energilager på pumpvattenkraft, en teknik som knappast alls finns i Sverige men som är väl etablerad sedan cirka 100 år.
För att pumpkraft ska fungera krävs vatten och en topografi med stora höjdskillnader. Ju högre fallhöjd desto effektivare pumpkraftsanläggning. Pumpkraftverk medger storskalig energilagring med en verkningsgrad på 70–85 procent. Typiskt sett kan de leverera el under tio timmar. Historiskt har pumpkraft varit trög med omställningstider på 15 minuter. Man har pumpat när det varit överskott på baskraft nattetid och genererat el dagtid när efterfrågan varit stor.
Det svenska företaget Pumped Hydro Storage ser nu en potential för pumpkraft även i Sverige.
– Med vår teknik och mjukvara blir pumpkraften mycket mer dynamisk och kan användas också för frekvensreglering. Det gör att en ny marknad öppnas för pumpkraft också i Sverige, där elpriset annars är för lågt och varierar för lite över dygnet för att pumpkraft ska vara lönsamt, säger Mikael Bergmark, senior projektledare på Pumped Hydro Storage.
Med stöd från Energimyndigheten ska Pumped Hydro Storage bygga en pilotanläggning i den gamla malmgruvan på Lilla Båtskär. Målet är att validera och demonstrera företagets koncept för energilagring och frekvensreglering. Pilotprojekten beräknas kosta cirka 50 miljoner kronor och ta flera år att slutföra. Gruvan ska tömmas på vatten, förstärkas och förses med elektriska system, turbin, generator och pumpar.
Det finns betydande fördelar med att använda gamla gruvor för pumpkraft. Eftersom fallhöjden finns i underjorden kan kraftverken byggas i platta landskap och eftersom de flesta gruvor har gruvdammar kan dessa användas som övre reservoar. Det går även att återanvända befintlig infrastruktur i form av vägar och elledningar.
När företaget väl bevisat att tekniken fungerar tänker Pumped Hydro Storage fortsätta med betydligt större projekt. Inte bara i Sverige utan företaget blickar även mot bland annat USA, Irland och Tyskland. Det finns runt två miljoner uttjänta gruvor världen över att botanisera bland.
– Många är förstås inte användbara. Men eftersom vi är tidigt ute kan vi välja de som passar bäst.
Fallhöjd på 250 meterGruvan på Lilla Båtskär på Åland har ett 250 meter djupt schakt. Längst ned finns en cirka 2 km lång tunnel som ska användas som nedre reservoar. Havet fungerar som övre reservoar. Havsvatten leds ner i schaktet genom en turbin som producerar el när elpriset är högt eller när det behövs reglerkraft till elnätet. När elpriset är lågt pumpas vattnet tillbaka upp till havet. Pumped Hydro Storages anläggning kommer att ha en kapacitet på 2 MW och kunna bidra med 2 000 MWh/år till frekvensreglering.
Carl Johan Liljegren