Som energi.se tidigare har skrivit om släppte stiftelsen Allbright sin rapport på den Internationella kvinnodagen den 8 mars. Där har man i år tittat på hur många kvinnor som sitter i ledningen på börsnoterade företag och gör jämförelser mellan olika branscher under de gångna tio åren.
Listan toppas av fastighetssektorn, medan energibranschen ligger näst sist. Kraftförsörjning, som helt saknar kvinnor i sina ledningsgrupper, bevakar troget jumboplatsen och har så gjort under flera år.
– Vi tittar endast på börsnoterade företag och utgår från den kategorisering som Nasdaq använder sig av när vi grupperar företagen, säger Omar Bellini, dataanalytiker på Allbright.
Eftersom få bolag inom energi och kraftförsörjning är börsnoterade, innebär det att Allbright i år har analyserat siffror från totalt två kraftbolag och fem energibolag, varav merparten är oljebolag (se lista nedan).
Kvinnor har lika möjligheter som män att göra internkarriär.
Mest jämställda branschen
Samtidigt visar en annan aktuell undersökning helt andra resultat för hur det står till med jämställdheten inom energibranschen.
– I vår senaste mätning var energisektorn den mest jämställda branschen att arbeta i, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.
Nyckeltalsinstitutet analyserar varje år en mängd parametrar för att jämföra hur långt jämställdheten har kommit inom olika branscher. Sjukfrånvaro, föräldraledighet och position inom företaget är bara några exempel. Det är information från cirka 30 medverkande företag som analyseras.
Siffrorna från 2020 håller precis på att sammanställas, och hittills har ett 20-tal företag delat med sig av sina nyckeltal. I maj kommer undersökningen presenteras i sin helhet.
– Grundutmaningen är att det är en bransch med få kvinnor. Just nu ligger siffran på knappt 30 procent kvinnor, men det kan komma att ändras när uppgifterna från alla företag är sammanställda, säger Anders Johrén, analytiker på Nyckeltalsinsititutet, och fortsätter:
– Men kvinnor har lika möjligheter som män att göra internkarriär, om vi med karriär menar möjligheten att bli chef. Det är lika stor andel av cheferna i branschen som är kvinnor som det är andel anställda kvinnor. Och bara vart fjärde företag har färre än 40 procent kvinnor i ledningsgruppen.
Små löneskillnader
När det gäller lönestrukturer kan det i vissa branscher vara stora skillnader mellan könen. Inom finanssektorn är medianlönen ofta väsentligt högre för män och inom vården är jämförelsen mellan den manliga läkarens lön och den kvinnliga undersköterskans lön klassisk.
– Inom energisektorn ser vi en strukturskillnad i medianlön mellan kvinnor och män på 2 procent. Det är betydligt lägre än i många andra branscher, säger Anders Johrén.
Den skillnaden beror förmodligen, precis som i andra branscher, till stor del på befattningsstrukturer. Kvinnor har i högre grad har en viss typ av jobb med en viss typ av lön (ofta lägre) medan män i högre grad har en annan typ av jobb – med högre lön.
– Jag skulle bli förvånad om inte den strukturella skillnaden i medianlön är helt utjämnad inom en snar framtid. Fler kvinnor än män studerar på högre utbildningar och utvecklingen med fler kvinnor på högre befattningar kommer att fortsätta, spår Anders Johrén.
Behövs fler till branschen
Den stora utmaningen för energibranschen kvarstår dock. Det fattas kvinnor.
– Nu gäller det att knäcka koden och få fler att hitta till branschen. Hur får vi flickor på mellanstadiet att drömma om att bli elektriker? frågar sig Tina Ekström.
Men också här sticker Energi ut.
– Jag upplever att det här, liksom i några andra mansdominerade branscher, finns en bred diskussion kring hur man ska locka fler kvinnor och fler med bakgrund från andra länder, säger Tina Ekström.
Hon ger exemplet Inkluderingsdialogen, där Energiföretagen, tillsammans med Installatörsföretagen, Byggchefer och Uniper försöker hitta nya kanaler att nå nästa generations arbetskraft.
– Detta är ett arbete som inte är lika tydligt i kvinnodominerade branscher. Det borde vara lika viktigt för dem att locka fler män att söka sig dit, säger Tina Ekström.
Följande börsbolag ingår i Allbrights undersökning 2020:Kraft: Arise, Etrion. Energi: Lundin Energy, International Petroleum Corp, Africa Oil, EnQuest, Tethys Oil.
Malin Age