Sydvästlänken är Svenska kraftnäts största investering någonsin och sträcker sig från Hallsberg till Hörby. Väl i drift kommer den 44 mil långa ledningen öka överföringskapaciteten till södra Sverige med 25 procent och därigenom minska prisskillnaderna mellan elområdena.
Den norra delen – växelströmssträckan Hallsberg–Barkeryd – invigdes redan 2015. Men likströmsanläggningen Barkeryd–Hörby (2 x 600 MW) har varit omgärdad av problem under en lång rad av år.
Planen från början var att även denna del skulle driftsättas 2015. Men sedan dess har invigningen skjutits upp om och om igen, på grund av tekniska utmaningar, bland annat i omriktarstationerna i varje ände av likströmsledningen.
Nu har SvK meddelat att driftsättningen skjuts upp igen, till den 15 augusti, på grund av brister i mjukvaran till kraftelektroniken (den 21:a förseningen i ordningen).
– Den övergripande utmaningen har varit att få stabilitet hos omriktarna och i omriktarstationerna. Avvikelserna har främst handlat om mjukvaran i anläggningens skydd- och kontrollsystem. Nu är det kraftelektroniken som behöver justeras innan en drifttagning kan ske, säger Sverker Ekehage, projektledare på SvK.
”Ingen önskvärd situation”
Enligt SvK beror förseningarna på att GE Grid Solution (tidigare Alstom), som levererar tekniken i omriktarstationerna, ännu inte har lyckats få tekniken att fungera som avsett.
– Svenska kraftnät har såklart huvudansvaret för projektet, och kabel- och stationsanläggningarna har också stått färdiga i tid. Förseningen – med undantag för några månader för bytet av kabelskarvarna – beror på att tekniken i omriktarstationerna inte har fungerat som avsett, säger Sverker Ekehage.
Är det verkligen acceptabelt med förseningar gång på gång för denna viktiga länk?
– Det är ingen önskvärd situation för någon. Tillsammans med leverantören försöker vi få förbindelsen i drift så snart som möjligt, men det måste också göras stabilt och på ett driftsäkert sätt, säger Sverker Ekehage som också påpekar att projektet fortfarande ligger inom ramen för budgeten och inte fördyrat leveransen.
Under förra sommaren tvingades Svenska kraftnät handla upp extraresurser, bland annat kärnkraftsreaktorn Ringhals 1, för att hantera driftsäkerheten i nätet. Men förseningen av Sydvästlänken kommer inte påverka sommarens elförsörjning, enligt SvK:
– Situationen under förra året uppstod till följd av oförutsedda förändringar med kort varsel tätt inpå sommaren, vilket gjorde att vi tvingades vidta snabba åtgärder. Vi har planerat för att det finns en osäkerhetsfaktor med Sydvästlänken, säger Sverker Ekehage.
Kan vi lita på att Sydvästlänken tas i drift i augusti?
– Det är vår uppskattning och vi kommer hela tiden närmare att kunna ta SydVästlänken i drift, och vi hoppas såklart att det ska kunna ske i augusti.
Besvikna energibolag
Energibolagen i södra Sverige är besvikna på beskedet och betonar att detta framför allt påverkar elkunderna i södra Sverige.
– Det här är en mycket dålig nyhet för alla elkunder i södra Sverige, Sydvästlänken syftar till att stärka elförsörjningen och jämna ut prisskillnaderna mellan prisområdena som Sverige är indelat i, säger Jessica Fredson, vd på Ystad Energi.
– Under 2020 var prisområdesskillnaderna periodvis rekordhöga och elkunderna i södra Sverige, prisområde 4, får ofta betala högre elpris än andra delar av landet. Detta är inte alltid lätt att förklara för våra kunder.
På Kraftringen instämmer man i kritiken.
– Det här är både allvarligt och olyckligt. Särskilt anmärkningsvärt är de återkommande förseningarna, det går inte att komma runt att det är ett stort misslyckande, säger Stefan Wessmén, chef för nätmarknad på Kraftringen.
Kommer det få konsekvenser för er verksamhet på något sätt?
– Nej inte i det direkta och korta perspektivet men skulle det visa sig att det drar ut ytterligare på tiden kan det få konsekvenser. Framför allt påverkar det alla kunder i det södra nätet som även fortsättningsvis kommer att betala ett högre elpris tills länken är i drift.
Utredning om misslyckandet
Även på regeringskansliet är man missnöjd med förseningarna – inte minst med tanke på den kapacitetsbrist som råder i vissa områden. ”Sydvästlänken är ett skandalbygge”, sa energiminister Anders Ygeman i en intervju i Sydsvenskan i november.
Som en följd av detta fick Statskontoret i januari i år i uppdrag att utreda vad förseningarna beror på och hur SvK genomfört projektet – ”för att kunna undvika liknande problem i framtida investeringar”. Utredningen ska lämna en slutrapport i november.
SydvästlänkenHallsberg–Barkeryd – 19 mil växelström (400 kV)Barkeryd–Hurva – 25 mil likström (2 x 600 MW)Kostnad: 7,3 miljarder kronor. I projektet ingår även tre nya växelströmsstationer och fyra nya omriktarstationer.
Johan Wickström