Fotoblixtarna smäller av i Grand Hotels pressrum när Ruter Dams vd Marika Lundsten äntrar scenen i början av oktober. Det är utmärkelsen Årets ruter Dam 2021 som delas ut och flera stora nyhetsmedier är på plats, TV4 sänder direkt.
– Anna Borg är en ledare som inte räds förändringar och som brinner för att leda energibranschen mot en mer hållbar framtid. Hon är en sann förebild, säger Marika Lundsten.
Priset ges till den kvinna som befordrats till den mest inflytelserika chefspositionen inom svenskt näringsliv under det gångna året. Som ansvarig för en verksamhet med 14 miljoner kunder, 159 miljarder kronor i omsättning och
20 000 anställda i sju länder uppfyller Anna Borg kriterierna med råge.
– Det känns fantastiskt kul. Jag gick själv Ruter dam-programmet 2010 och har fortfarande kvar mitt nätverk från den tiden, säger Anna Borg.
Presschefen har avsatt en timmes lucka för intervjun i det som vanligt fullspäckade tidsschemat, där det är hårda prioriteringar. Men den här intervjun passar bra publicitetsmässigt. Dagen innan har Vattenfall även meddelat att man skärper sina utsläppsminskningsmål till 1,5 grader, i linje med Parisavtalet.
– Vi hade 2-gradersmålet tidigare, men det räckte inte. För att vi ska vara konkurrenskraftiga i den nya ekonomin måste vi leverera ännu snabbare.
Anna Borg
Ålder: 50.
Bor: Stockholm.
Familj: Man och tvillingar (en son och en dotter) på 20 år.
Fritiden: Umgås med vänner och familj, läser böcker, reser gärna och tränar.
Energitips: Kör inte fortare än 90 km/h med din elbil så räcker batteriet längre.
Mellan 2017 och 2020 har Vattenfall kapat koldioxidutsläppen från 22 miljoner ton till 17 miljoner ton – och nu är målet satt till 6 miljoner ton till 2030.
Konkret innebär det att bolaget måste snabba på utfasningen av alla fossilbaserade anläggningar, de två kvarvarande kolkraftverken i Tyskland (Moabit och Reuter West) byggs om och sedan gäller det att öka på utbyggnaden av förnybar el ytterligare några snäpp. Det handlar framför allt om att investera ännu mer i vindkraft. Totalt två tredjedelar (21 miljarder kronor) av tillväxtportföljen går till vindkraft. Drygt 3 000 MW är under byggnation medan ytterligare 4 000 MW ligger i pipen, vilket gör bolaget till ett av Europas största inom havsbaserad vind.
– Bland annat bygger vi Hollandse Kust Zuid 1-4 i Holland, som blir världens största havsbaserade vindkraftspark när den är i drift (1 500 MW).
Även i Sverige bygger Vattenfall vindkraft. Här satsar Vattenfall 3,6 miljarder kronor – framför allt handlar det om landbaserad vind.
– Vi kommer bygga till havs framöver även i Sverige, men incitament och förutsättningar måste finnas på plats, till exempel bättre överföringskapacitet. Men vi tittar nu på svenska delen av Kriegers Flak där vi håller på att söka tillstånd. Att anslutningsavgiften nu ska betalas av Svenska kraftnät kommer öka takten.
Under 2020 var det rekordlåga elpriser, medan 2021 präglats av höga elpriser med stora variationer. Hur påverkar det Vattenfall?
– Den här svängigheten i prisläget kommer bestå och kanske öka i takt med mer väderberoende produktion. Därför blir det viktigt att utveckla flex- och lagringslösningar och effektiva stödtjänster. Vi prissäkrar elproduktionen långt i förväg, så att vi inte ska vara så exponerade för kraften i svängningarna.
Idag vill vi satsa på den mest konkurrenskraftiga produktionen och då är det svårt att se att vi ska bygga storskaliga kärnkraftverk.
Det var just i tradingverksamheten som Anna Borg började sin karriär på Vattenfall för drygt 20 år sedan, 1999. Elmarknaden hade avreglerats några år innan och det öppnade för nya finansiella möjligheter på landets energibolag.
– Vattenfall är så stort så jag har haft förmånen att jobba i flera delar av verksamheten med stort ansvar. Jag började med tradingverksamhet och sedan jobbade jag mycket med försäljning till industrikunder.
3 lästips från Anna Borg
Life 3.0 Being human in the age of artificial intelligence
Max Tegmark
Den som vandrar på natten
Marianne Fredriksson
Why should anyone be led by you
Rob Goffee, Gareth Jones
2015 gjorde Anna Borg en avstickare för att ta sig an jobbet som Nordenchef för Klarna innan dåvarande vd:n Magnus Hall lockade henne tillbaka 2017 som affärsområdeschef och sedermera finanschef. Och 2020 utlystes vd-jobbet.
– Det var en lång process med många kompetenta kandidater. Men när jag fick frågan bestämde jag mig ganska snabbt.
Med tanke på att det är första vd-jobbet – kände du dig orolig för att axla det här ansvaret?
– Nej, jag fungerar inte så. Det gäller att gilla läget och lösa situationen, säger Anna Borg.
Och det finns en hel del att ta tag i. Utvecklingen inom energibranschen går fortare än någonsin. Den snabba industriella omvandlingen och elektrifieringen ökar behovet av el. I många prognoser förutspås en fördubbling i Sverige till 2045, från 150 till 300 TWh.
– Det är elanvändningen som kommer fördubblas. Om elproduktionen kommer fördubblas beror på vilka flex- och lagringslösningar som utvecklas. Men det kommer krävas mer el och det är ju bra för ett elbolag, säger Anna Borg som inte är orolig för att Sverige ska kunna utöka elproduktionen.
– Det finns företag, kapital och förmåga. Det som är bekymmersamt är de långa tillståndsprocesserna – det gäller såväl elproduktion som elnät. Våra regelverk fungerar bra när det är ett ganska stabilt läge. Men nu sker ju en transformation på kort tid – både i infrastruktur, energiproduktion och industriproduktion. Då borde klimatnyttan väga tyngre i olika beslut.
En av Vattenfalls uppgifter är att gå i bräschen och främja omställningen. Och bolaget är också inne på de allra flesta teknikspår och testar sig fram för att utveckla nya fossilfria affärsmodeller med sina kunder.
Bland samarbetena märks: att elektrifiera gruvor och smältverk för Boliden, att producera vätgas för biogasproduktion för Preem och så givetvis det omtalade Hybrit där målet är att producera fossilfritt stål i samarbete med LKAB och SSAB.
– Vätgasens roll kommer öka i alla industriella processer och vi kommer att vara en stor vätgasproducent. Men vårt huvudsakliga bidrag är att tillverka mer fossilfri el. Det kan även handla om att bygga kombinerade anläggningar, till exempel vindkraftsparker där vi tillverkar vätgas direkt, säger Anna Borg.
I den politiska debatten handlar det mycket om kärnkraftens förutsättningar och framtida roll. Vad är din syn här?
– Kärnkraften är en viktig del av energimixen, och vi har investerat i våra fem reaktorer som ska köra in på 2040-talet och sedan kanske kan förlängas i vissa fall. Idag vill vi satsa på den mest konkurrenskraftiga produktionen och då är det svårt att se att vi ska bygga storskaliga kärnkraftverk. Det är dyrt och riskfyllt, säger Anna Borg som dock påpekar att små modulära kärnreaktorer (SMR) kan bli intressant framöver. Vattenfall har också ett samarbete kring SMR med det estländska bolaget Fermi.
Även i värmemarknaden pågår en stor omställning, kanske speciellt i Europa som är mer beroende av fossila bränslen i värmesektorn. I Berlin har Vattenfall nyligen invigt ett gaseldat kraftvärmeverk som kommer minska koldioxidutsläppen med 240 000 ton per år genom att få bort kol och i Amsterdam planerar man för en ny biobränslepanna.
– Fjärrvärmen är en viktig pusselbit i Vattenfalls verksamhet. Jag tror att det finns en stor potential för att ta tillvara mer spillvärme. Även behovet av fjärrkyla kommer öka, säger Anna Borg.
Ännu en utmaning i energibranschen är kompetensfrågan. Den snabba omställningen gör att behovet av fler kvalificerade personer ökar.
– Ja, det är en gemensam utmaning för hela branschen. Jag hoppas och tror att vår vision – att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation – kan locka fler yngre till branschen, inte minst unga tjejer.
Vad är dina drivkrafter?
– Jag inspireras av andra människor och är genuint intresserad av hur människor fungerar tillsammans. Dessutom gillar jag utveckling, osäkerhet och komplexitet.
Med tanke på dessa egenskaper känns det som att Anna Borg hamnat på rätt plats. Få branscher har ju en snabbare utveckling och större komplexitet.
Kommer vi klara målet om nettonollutsläpp till 2045?
– Ja, självklart, det är många utmaningar – men det är fullt möjligt, säger Anna Borg medan vi går ut mot Strömkajen för en snabb och effektiv fotografering – innan hon går tillbaka till Ruter Dams eftermiddagspanel.
Några veckor senare står hon på ytterligare en scen – tillsammans med bland andra Joe Biden och Bill Gates på COP 26 i Glasgow som representant för First movers coalition: aktörer som ska gå före för att öka efterfrågan på ny fossilfri teknik.
– Detta är helt i linje med Vattenfalls strategi och kan bli avgörande för att vi ska nå 1,5-gradersmålet, säger Anna Borg i en presskommentar.
Vattenfall i siffrorOmsättning: 159 miljarder kronorKunder: 14 miljonerAnställda: 20 000.Verksamt i: Sverige, Danmark, Finland, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Polen.Affärsområden (rörelseresultat 2020, kr)Customers & Solutions Försäljning av el, gas och energitjänster. 2,14 miljarder Power Generation Vatten- och kärnkraft, service samt trading. 14,67 miljarder krWind Utveckling och drift av vindkraftsparker samt solkraft och batterier. 3,97 kr miljarder Heat Fjärrvärme samt gaseldade kraftverk 0,98 miljarder krDistribution Eldistribution i Sverige, Tyskland och Storbritannien. 5,32 miljarder
Johan Wickström