Corona eller inte – som anläggningstekniker med inriktning mot fjärrkyla på Göteborg Energi är Thomas Blixt på plats precis som vanligt. Det han gör på jobbet är inte möjligt att utföra på distans.
– Jag ser till att allt rullar. Det är mycket drift och förebyggande underhåll, men också fortlöpande tillsyn och till exempel brandskyddsronderingar i våra fjärrkyleanläggningar.
Varje arbetsdag börjar Thomas Blixt på Rosenlundsverket – vid älvkanten mellan Masthuggskajen och Skeppbron – mitt i de centrala delarna av staden. Det läget kan göteborgarna dra stor nytta av.
– Det här är hjärtat i vårt fjärrkylenät. När temperaturen tillåter det använder vi Göta älvs vatten för frikyla och även sommartid kyler det ner våra kylmaskiner. Älven betyder mycket och egentligen skulle den för min del gärna få vara några grader kallare, säger Tomas Blixt med ett leende.
Förutom Rosenlundsverket består fjärrkylenätet i Göteborg av ytterligare tio kylanläggningar och en pumpstation. Det ligger på Thomas Blixt och hans två kollegor att ansvara även för dessa, vilket betyder att det blir omväxlande dagar och mycket rörelse när de olika enheterna ska kontrolleras.
– Det är aldrig tråkigt på det här jobbet. När jag kommer på morgonen vet jag inte exakt vad som kommer att hända. Min roll spänner över ett brett kunskapsområde, och det handlar både om den dagliga driften och om att planera framåt. Dessutom ansvarar vi för tillståndshanteringen.
Thomas Blixt upplever att fjärrkyla är en produkt under ständig utveckling.
– Göteborg Energi började med det för 20 år sedan, men användningsområdena blir fler och det händer hela tiden nya saker. Jag tycker att det är spännande att få vara med i utvecklingen.
En arbetsdag
07:00 Börjar jobbet – men är alltid på plats lite innan.
07.15 Kollar larmlistorna på anläggningarna och hur natten har varit.
07.30 Ringer upp ledningscentralen och rapporterar.
8.15 Möte över Teams. Vi pratar om dagens planering och hur vi kan hjälpa varandra.
9.00 Åker till någon av de andra anläggningarna en eller flera gånger i veckan. Går rond.
11.30 Dags för matlådan. Det är ganska mycket ensamarbete även om det kan vara mycket folk runt omkring.
14.30 Rapporterar status på anläggningar – oplanerat stopp eller liknande – till ledningscentralen.
15.30 Klar för idag, jag åker hem.
Malin Age