Lunds befolkning växer med ett par procent per år, bland annat pådrivet av de nya forskningsanläggningarna ESS och MAX IV, och nu pågår en omfattande nybyggnation. I det gamla stationssamhället Stångby – fem kilometer norr om Lund – ska totalt 3 000 nya bostäder byggas under de närmaste 20 åren, både villor och flerfamiljshus. Expansionen ställer stora krav på ny infrastruktur för el och värme.
Men järnvägsspåret som skär rakt genom byn har satt hinder för fjärrvärmeutbyggnaden från närliggande Örtoftaverket, som drivs av Kraftringen. Därför har Kraftringen tagit fram en egen lösning för den första bostadsetappen i Stångby.
– Vi bygger en lokal värmeanläggning baserad på geoenergi som både ska kunna leverera fjärrvärme och fjärrkyla. Det blir lågtempererad fjärrvärme (60–65 grader) och varje kund kommer att ha sin egen värmeväxlare, säger Jon Svärd, som är projektledare för energitjänster på Kraftringen.
På sikt ska även spillvärme från vätgasproduktion ingå i det lokala energisystemet. Vätgasen ska produceras med el från en lokal vindkraftspark, där överskottsvärmen ska kunna bidra i fjärrvärmesystemet.
– Vi kommer även installera solelsanläggningar som ska kopplas till laddstolpar. Det här kommer bli en energihubb med många olika komponenter. På sikt räknar vi även med att kunna komplettera med traditionell fjärrvärme.
Konstant temperatur i berget
En poäng med bergenergi är att temperaturen i grundvattnet och berggrunden i princip är konstant. Det betyder att det passar bra att använda marken som energikälla när temperaturen växlar under året.
– På vintern levereras värme via kylvärmepumpar och på sommaren levereras fjärrkyla via berget.
Just Stångby passar extra bra för bergvärme.
– De geologiska förutsättningarna i Lunds kommun är väldigt skiftande och på några ställen skulle det bli orimligt dyrt på grund av att det är långa avstånd till berg och för högt grundvattentryck. Men i Stångby är det nära till berggrunden och normalt grundvattentryck, säger Jon Svärd.
Första husen på plats i vinter
Energihubben beräknas stå klar i november och i vinter kommer de första husen att värmas upp genom energihubben som byggvärme.
– Systemet kommer att dra en hel del el i början, men på sikt kan vi avlasta elsystemet när den traditionella fjärrvärmen är på plats.
Kraftringen bygger även en liknande, mindre anläggning i Veberöd och har även planer på en större utrullning på sikt.
– Vi har en dialog med en av Sveriges största byggentreprenörer om att använda konceptet för andra typer av hubbar. Den här typen av energilösning kan leverera både värme och kyla, och just kyla ser vi ett ökat behov i takt med vi får varmare somrar, säger Jon Svärd.
Johan Wickström