De höga elpriserna har varit en följetong i medierna under hösten, och den senaste veckan har priserna fortsatt uppåt. Under vecka 47 låg systempriset på NordPool på 139 euro/MWh eller 1,42 kr/kWh (förra året vid samma tid låg priset på 2,1 öre/kWh). Och i början av vecka 48 har dagspriserna i hela Sverige legat på cirka 1,70 kr–2,70 kr/kWh. Från och med måndagen 29 november sattes även det oljeeldade Karlshamnsverket i beredskap på elmarknaden.
Att priset varit detsamma i samtliga områden har varit ganska ovanligt under senare tid. Södra Sverige har oftast haft betydligt högre elpriser på grund av den begränsade överföringskapaciteten mellan nord och syd.
– I huvudsak beror prisutvecklingen på minskat utbud. Isläggningarna har tillfälligt minskat produktionen i vattenkraften och när det är kallt minskar vindkraftsproduktionen. Sedan har vi de höga naturgaspriserna i Europa som ligger i botten på allt, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen.
Att vattenkraftsproduktionen minskar under isläggningen händer varje år, men vanligtvis ger det inte så stora avtryck i priserna.
– I år har produktionen minskat i tre älvar samtidigt, och samma sak har troligen genomförts i vissa norska älvar också. Anledningen att man sänker produktionen är för att isen ska lägga sig snyggt och fint innan man drar på produktionen igen, säger Magnus Thorstensson.
Kylan har också lett till en relativt låg vindkraftsproduktion.
– När det är riktigt kallt så blåser det mindre. En positiv sak är dock att höstfloden var kraftig. Innan hade vi ett hydrologiskt underskott i vattenkraften på runt 20 TWh, nu ligger det på 3-4 TWh.
När det gäller överföringskapaciteten har den förbättrats något inom landet, enligt Magnus Thorstensson. Men samtidigt har Sverige hamnat i ett besvärligt läge gentemot sina nordliga grannar.
Under 2021 har Svenska kraftnät haft ett undantag för den så kallade 70- procentsregeln – att erbjuda marknaden minst 70 procent av tillgänglig överföringskapacitet – gentemot Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. I oktober ansökte Svk om att förlänga undantaget även för 2022. Övriga nordiska systemoperatörer har dock protesterat kraftfullt mot detta – och norska Statnett har som en följd av detta reducerat exportkapaciteten till
Sverige.
– Det nordiska samarbetet fungerar inte så bra nu och ju mer begränsningar desto högre priser generellt, säger Magnus Thorstensson som är kritisk till att inte Svk agerat tidigare för att förebygga de marknadskonsekvenser som nu blivit följden.
Hur blir det då med priserna framöver?
Terminspriserna på den finansiella marknaden kan vara en bra indikator. För första kvartalet 2022 ligger terminspriset på drygt 82 euro/MWh och för helåret 2022 är priset 47 euro/MWh, vilket kan jämföras med cirka 30 euro/MWh för ett år sedan. På EEX ligger terminspriset för helåret 2022 på 134 euro/MWh.
– Naturgaspriserna kommer nog att vara fortsatt höga. Det ser ut som att Nord Stream 2 blir godkänt först efter sommaren och det finns inget som pekar på ett massivt ökat utbud, säger Magnus Thorstensson.
Johan Wickström