– Det fanns sedan tidigare akademisk kunskap om lågtempererade system, men kunskapen har inte använts i praktiken i så hög utsträckning som det borde. Det vill vi ändra på genom handboken, säger Kristina Lygnerud, docent vid Högskolan i Halmstad, som tillsammans med professor Sven Werner varit redaktör för boken.
– Samtidigt ser vi ett ökat intresse kring just lågtempererade fjärrvärmesystem och i vår kartläggning fann vi mer än 160 sådana system globalt och då framför allt i Europa. Det är därför inte längre någon enstaka företeelse, utan en trend, säger Kristina Lygnerud vidare.
Arbetet med att ta fram handboken har pågått sedan 2018 och den blev klar i september. Finansieringen har kommit från IEA. I boken har också aktörer från Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge bidragit. Det är också i dessa länder som intresset är störst för just lågtempererade system.
Effektivt i kombination med restvärme
Tidigare har man benämnt lågtempererade system som bland annat fjärde generationens fjärrvärme, men i boken har man definierat lågtempererade system som värmedistributionstekniker som har ett årligt genomsnitt på 70 grader eller lägre.
I boken har forskarna gjort en analys av kostnadsreduktionsgradienten för dessa system, vilken beskriver kostnadsminskningen per sänkt grad Celsius för en referensvolym värme. Den visar att det är effektivt med låga systemtemperaturer när man använder energikällor som till exempel geotermisk värme eller restvärme.
Däremot är det en mycket mindre kostnadsbesparing att sänka temperaturerna i nätet om man har kraftvärme eller pelletspanna. Sett till svenska förhållanden innebär det att man behöver sänka temperaturen i hela fjärrvärmesystemet samtidigt som man ökar andelen förnybara energikällor för att få den största möjliga effekt av ett lågtempererat system.
Det finns flera fördelar med ett lågtempererat system menar Kristina Lygnerud och pekar bland annat på att man därigenom kan använda mer restvärme från geotermi och solvärme och att det krävs mindre el till värmepumparna eftersom det är lägre tryck i kondensatorerna när man pumpar. Det gör att man kan generera mer el från återvunnen värme och det leder också till lägre distributionsförluster.
– Det är många faktorer som påverkar ekonomin, men ofta när man pratar om lågtempererade fjärrvärmesystem är det fokus på endast en av dessa faktorer. Det är dock viktigt att se till en helhet för att verkligen se nyttan.
Analys av olika affärsmodeller
I handboken har man även gjort en djupdykning i affärsmodellen och studerat dessa i sex olika projekt. Det som skiljer den lågtempererade fjärrvärmeaffären från den traditionella högtempererade fjärrvärmeaffären är att den ofta bygger på partnerskap mellan energibolag och prosument och att man behöver investera i vissa nya tillgångar.
– Förutom värmepumpar för att höja temperaturen behöver man även ha personal som kan interagera med kunder där man som energibolag både köper och säljer värme från kunderna. Det handlar mycket om att förstå varandras processer, säger Kristina Lygnerud och fortsätter:
– Affärsmodellerna från lågtempererat och högtempererat skiljer sig åt, men vi kan i våra fallstudier se att många energibolag ändå väljer att kopiera den affärsmodell som de använder för högtempererad fjärrvärme, vilket beror på att man från energibolaget anser att det är enklast. Det gör att man missar de värden som finns i den lågtempererade fjärrvärmeaffären.
Kristina Lygnerud ser att den lågtempererade affären kan komplettera den högtempererade genom att man kan nå fler kunder på detta vis och möta de behov som finns på olika sätt. För svenska förhållanden, där fjärrvärmen redan är väl utbyggd, kan den vara ett värdeskapande komplement.
– Ytterligare en intressant insikt i projektet är att energibolagen i alla fallstudier har fokuserat på att få tekniken att fungera och först i ett senare skede har man valt att arbeta med affären.
Konsekvensen är att man riskerar att ta med sig logiken i den vanliga fjärrvärmeaffären där lägsta möjliga marginalkostnad dominerar in i den lågtempererade affären som ju är något annat. Den lågtempererade vinningen är en långsiktig prosument och kund-relation och ett grönt, lokalt värde.
– Jag tror att den lågtempererade affären har en plats i framtidens fjärrvärmeportfölj – där kommer man leverera fler värden än uppvärmning till lägst pris, avslutar Kristina Lygnerud.
Läs rapporten: Low-Temperature District Heating Implementation Guidebook
Ann-Sofie Borglund