Under måndagskvällen samlades ett hundratal deltagare på Årets Kraftkvinna, ett årligt event arrangerat av föreningen Kraftkvinnorna för att lyfta och synliggöra kvinnlig kompetens i energibranschen och attrahera fler kvinnor till branschen. Utmärkelsen Årets Kraftkvinna gick till Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid KTH – i konkurrens med 170 nominerade kvinnor (vilket är rekordmånga).
I motiveringen står det bland annat att Lina Bertling Tjernberg är ”en kvinna som i en traditionellt manlig domän av energisektorn ändå blivit en stark kraft och garant för mer jämställd kompetensförsörjning inom såväl dagens som morgondagens hållbara energisystem”.
Vidare lyfter juryn fram att hon framgångsrikt och systematiskt byggt plattformar för en framsynt utbildning av morgondagens medarbetare i energiområdet och att hon är en ”viktig brygga mellan utbildning och näringsliv”.
- Jag är väldigt glatt överraskad! Jag tyckte det var fantastiskt att vara med på listan över de nominerade då det finns så många kompetenta kvinnor i energibranschen, och hade inte tänkt mycket längre än så, säger Lina Bertling Tjernberg.
Två sätt att bryta mansdominansen
Hur ska man då förändra den mansdominerade energisektorn?
Lina Bertling Tjernberg delar upp sitt svar i två delar: studenter och forskare.
- På forskarnivå har vi sett ett samband med att skapa bättre villkor som fasta tjänster, möjlighet till föräldraledighet. Det är en väldigt tufft arbetsvärld för forskare: först doktorera, därefter meritera sig vidare för tjänster och sedan lyckas bevara egen forskning – vilket gör att många talanger väljer bort det, både kvinnor och män. Förbättras villkoren för alla så gör det också att vi får fler kvinnliga forskare.
På studentnivå menar hon att det främst handlar om att samhället i sig fortfarande är väldigt segregerat vad gäller vilka yrken som betraktas som kvinnliga respektive manliga.
- Det kommer redan i grundskolan, eller rentav förskolan, att kvinnor inte är lika intresserade av matte och teknik, säger Lina Bertling Tjernberg och fortsätter:
- En sak vi kan göra där är att jobba mer med förebilder. Att synliggöra kvinnor som jobbar i energisektorn. Jag är till exempel med i ett projekt där man är brevvän med elever som går i mellanstadiet och högstadiet.
En händelserik sektor
En annan sak som hon menar kan kommuniceras mer är vilken rolig och händelserik sektor det är att arbeta i.
- Det finns en tydligare samhällskoppling idag i och med klimatomställningen, smarta nät och så vidare, vilket jag tror kan attrahera en bredare grupp människor än tidigare.
Som kraftkvinna tänker Lina Bertling Tjernberg jobba ännu mer med mentorskap, bland annat för forskare som har det tufft.
- Jag vill också utöka samarbetet med industrin rörande kompetensförsörjning, bland annat i form av att ordna exjobb. Det är en mycket effektiv rekryteringsmetod för både arbetsgivaren och den arbetssökande. Här skulle jag kunna bidra med att bygga på ett sådant program till Kraftkvinnorna, säger Lina Bertling Tjernberg.
Kraftkvinnodiplomet överlämnades till Lina Bertling Tjernberg av energiminister Anders Ygeman samt Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten. Under kvällen tackades även den avgående näringsministern Ibrahim Baylan av nätverket. Åhörarna fick också lyssna på ett föredrag om kvinnlig innovation genom historien av författaren och ekonomijournalisten Katrine Marçal.
Linus Olin