Det generella säkerhetshotet mot Sverige har ökat under senare år i takt med teknikutvecklingen och den snabba digitaliseringen. Och det är främst statliga aktörer, till exempel Ryssland och Kina, som står bakom angreppen, konstaterar Säkerhetspolisen (Säpo) i sin årsrapport. Men det finns även privata aktörer som kan hacka sig in.
– Det är en generell ökning av aktiviteter. Det är både intensivare och bredare än tidigare, och hoten rör inte bara säkerhetskänsliga verksamheter. Det kan även handla om andra verksamheter som kan bli säkerhetskänsliga i ett senare skede, säger Åsa Ahl som arbetar med säkerhetsskydd på Säpo. Hon vill dock inte uttala sig om energibranschens hotbild specifikt.
Men vad är då en säkerhetskänslig verksamhet? För att få svar på den frågan krävs det att företaget eller organisationen gör en säkerhetsskyddsanalys.
– Säkerhetsskyddsanalysen innebär att verksamhetsutövaren går igenom vad som ska skyddas, mot vad och hur det ska skyddas. Sedan måste verksamheten bedöma konsekvenserna om det skyddsvärda skadas, säger Åsa Ahl.
Om analysen visar att en skada kan påverka Sverige nationellt måste verksamhetsutövaren ta fram en handlingsplan med olika åtgärder, till exempel tillträdesbegränsningar, behörighetsstyrning och säkerhetsprövning av personal.
– Det gäller att skydda såväl information, ha lojal personal samt ha adekvat fysiskt skydd för att få ett heltäckande säkerhetsskydd.
Säkerhetskänsliga verksamheter är också skyldiga att samråda med Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten vid utkontraktering eller överlåtelse av verksamhet.
Det är Säpo och Försvarsmakten som utövar tillsyn över säkerhetsskyddet. Den 1 december träder den nya säkerhetsskyddslagen i kraft och då skärps reglerna ytterligare. Bland annat förändras tillsynsstrukturen och tillsynsmyndigheterna får även ökade befogenheter.
Hur förberedda är då svenska företag på de ökande cyberhoten?
– Generellt kan sägas att svenska företag och myndigheter har vaknat till liv efter händelsen med Transportstyrelsen 2017. Fler och fler tar säkerhetsskydd på allvar och jobbar aktivt med frågorna, men det finns fortfarande stora brister, säger Åsa Ahl.
Mer information finns på sakerhetspolisen.se
Johan Wickström