Nils Holgersson-undersökningen omfattar kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp där en bostadsfastighet ”förflyttas” genom landets samtliga kommuner för att jämföra dessa kostnader.
Årets undersökning visar att fjärrvärmepriset har ökat med 1,2 procent mellan 2020 och 2021. Det innebär att prisökningen är lägre än konsumentprisindex (KPI), som var 1,7 procent för den aktuella tidsperioden.
– Det är glädjande att priserna är stabila och det skapar en trygghet för kunderna. Att prisökningen är på en så låg nivå som omkring 1 procent, när den övriga energimarknaden varit så skakig, gör att fjärrvärmen står sig väl i konkurrensen, säger Daniel Lundqvist, ansvarig för marknadsfrågor fjärrvärme och fjärrkyla, på Energiföretagen Sverige.
– De låga prisökningarna visar också indirekt att konkurrensen verkar återhållande på priserna, säger Daniel Lundqvist vidare.
Stora prisskillnader på fjärrvärme
Undersökningen lyfter samtidigt fram att det är stora skillnader i fjärrvärmepriser, där priserna skiljer sig med hela 90 procent från den kommun med lägst pris till den som har högst.
Luleå kommun har under många år har haft bland landets lägsta fjärrvärmepriser, så även i år. Den främsta förklaringen till detta är att fjärrvärmen huvudsakligen produceras från industriell spillvärme.
– Det känns givetvis bra att ha landets lägsta fjärrvärmepriser och Nils Holgersson-undersökningen blir ett kvitto till våra kunder att vi är konkurrenskraftiga, säger Magnus Johansson, chef för värme och kyla på Luleå Energi.
– Vi har haft ett 50-årigt samarbete med SSAB vad gäller restvärme och vi ser att industrisamarbeten med restenergi även framöver kommer att vara en nyckelfaktor till prisvärd fjärrvärme, säger Magnus Johansson.
De lägsta fjärrvärmepriserna finns i städer som sedan länge har haft utbyggd fjärrvärme och i kommuner som har tillgång till spillvärme, vilket stämmer väl in på Luleå. Kommuner med nyare nät och produktion har däremot oftare högre priser. Dessutom har större städer fördelen av högre kundtäthet jämfört med mindre orter. Den kommun med högst fjärrvärmepris är Ydre kommun, som just kännetecknas av de faktorer som leder till högre fjärrvärmepriser.
Umeå har lägst elpriser
När det gäller elmarknaden så har elhandelspriserna ökat under det senaste året, samtidigt som elnätspriserna har sjunkit. Det sammantagna priset för el, det vill säga för elnät, elhandel och skatter, har ökat med 1,9 procent sedan 2020. Liksom förra året har man i undersökningen använt rörligt prisavtal för elhandelspriset, vilket är den vanligaste avtalsformen.
Umeå kommun har landets lägsta elpriser, medan Bergs kommun har landets högsta elpriser. En viktig faktor är kostnaderna för elnätet, där elnätsföretag som verkar i kommuner med glesbygd har de högsta nätavgifterna – vilket gäller för bland annat Bergs kommun. Nätföretagen med lokalnät i tätorter har däremot de lägsta nätavgifterna.
– Att elhandelspriserna har stuckit i väg och skapat oförutsedda utgifter för konsumenterna har uppmärksammats på sistone. Vår rapport visar att detta balanseras upp av att elnätstaxorna sjunker för andra året i rad. Att elnätspriset sjunker har inte hört till vanligheterna under de dryga 25 år som vi har följt utvecklingen, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssonsgruppen i ett pressmeddelande.
– Med mindre planerbar elproduktion i elsystemet kan vi förvänta oss att elhandelspriserna kommer att variera oftare och sannolikt med större slag. Sedan måste man framhålla att 2020 var ett extremår med mycket vattenkraft och vindkraft och därmed rekordlåga elpriser. Det kan jämföras med rekordhöga priser redan på sensommaren 2021, säger Magnus Thorstensson, ansvarig råkraftmarknad på Energiföretagen.
Lägst totalkostnader i Borlänge
I Nils Holgersson-undersökningen ingår även kostnaderna för vatten och avlopp samt avfall.
– Kostnaden för alla de här tjänsterna ökar rätt mycket över tid – men fjärrvärmen har avvikit från den starkt uppåtgående kurvan och visar lite stabilare taxor. Det är bra eftersom det ger en större förutsägbarhet för konsumenten. Vi behöver komma bort från den ryckighet i prissättning som vi har sett tidigare, säger Mari-Louise Persson i en kommentar sett till de totala kostnaderna.
Borlängebor har lägst kostnader för de tjänster som ingår i undersökningen, om man ser till totalkostnaden. Där är månadskostnaden drygt 1 550 kronor, medan de boende i landets dyraste kommun, Nordanstig, betalar 2 570 kronor för samma tjänster. Det finns flera förklaringar till de låga priserna i Borlänge och där samverkan med Falun är en viktig förklaring.
– Vår strategi på Borlänge Energi är att skapa bra förutsättningar för att verka och bo i Borlänge. Vi ska vara möjliggörare för företag och boende i Borlänge genom att erbjuda prisvärd fjärrvärme och el, säger Mats-Erik Olofsson, vd på Borlänge Energi.
En del i detta är att bolaget på olika sätt arbetar för att optimera fjärrvärmedriften, och sedan några år tillbaka har man en fjärrvärmeledning mellan Borlänge och Falun vilket ger en effektivare fjärrvärmeproduktion.
– Även vad gäller vattenförsörjningen så finns en ledning mellan städerna med en gemensam produktionsenhet, vilket bidrar till ett lägre drickvattenpris, säger Mats-Erik Olofsson.
Kommunerna med lägst energikostnader ink vatten och avfall
Borlänge 1 552Luleå 1 575Piteå 1 620Skara 1 635Oxelösund 1 647Ljungby 1 654Skövde 1 680Köping 1 714Höganäs 1 725Västerås 1 739 (kr/lgh och månad)
Totalkostnaden per månad för el, fjärrvärme, vatten och avfall för en lägenhet i ett typhus med 15 lägenheter med snittyta 67 kvm/lägenhet.
Läs hela rapporten HÄR.
Ann-Sofie Borglund