Det byggs för fullt inne på Vaggeryds Energis kontor. Den moderna fastigheten är endast fem år gammal, men har redan blivit för liten.
– När jag började som vd 2017 såg jag främst ett bolag med ganska liten tillväxt, men nu har vi en expansion inom samtliga våra verksamhetsområden, vilket gör att vi behöver anställa fler personer, säger Rikard Larsson, vd på Vaggeryds Energi.
Allra mest förväntas fjärrvärmen att expandera och det är både bland befintliga och nya fastigheter som ska byggas.
– Jag gjorde en analys 2018–2019 och då trodde vi på en ökning av värmeleveranserna på drygt 30 procent fram till 2030. Utifrån den analysen har vi aktivt bearbetat befintliga företag inom främst tillverkande industrier och lager, där vi fått många nya kunder, säger fjärrvärmechefen Peter Waldenström och fortsätter:
– Vi har fått ett positivt samtalsklimat med företagen. Det har vi tagit med oss när det nu ska ske en stor expansion inom lager och logistik i kommunen. Det gör att vi ser en ökad efterfrågan på fjärrvärme med så mycket som 80 procent.
Vad är det då som lockar med Vaggeryd, den lilla kommunen tre mil söder om Jönköping med 14 000 invånare?
Enligt kommunens näringslivschef Johan Thorsell beror det huvudsakligen på fyra faktorer: en ökad e-handel som kräver mer lager, att Jönköping börjar få brist på tomter, att det är ett bra geografiskt läge som dessutom har järnväg och motorväg samt att det finns bra tillgänglig mark som passar sig för den typ av företag som nu vill etablera sig i kommunen.
Vaggeryd har blivit ett Klondike för företag inom lager och logistik"
– Det är också ett stort skifte i lager-Sverige där nya lager är väldigt mycket mer automatiserade. Det blir ofta för omfattande för att bygga om, så istället bygger man nytt. Vaggeryd har blivit ett Klondike för företag inom lager och logistik, säger Johan Thorsell.
– Men det är inte enbart inom lager och logistik som nya företag etablerar sig här. I Skillingaryd som ligger i den södra delen av kommunen har vi flera företag inom tillverkning och verkstäder. Men oavsett verksamhet ser vi att närheten till E4:an är en avgörande faktor liksom tillgången på energi, säger Johan Thorsell, medan lastbilar susar förbi på motorvägen.
Det stora intresset för fjärrvärme beror på att det är en smidig och leveranssäker lösning som också passar bra i stora lagerlokaler med mycket luftig yta. Ett annat viktigt argument för företagen är att fjärrvärmen har små miljöutsläpp.
– Företagen frågar allt oftare om miljövärden på vår produktion. Vi eldar fasta trädbränslen där majoriteten av bränslet kommer från kommunen. Dessutom återför vi all aska till skogen. Det gör att vi har mycket bra miljövärden, vilket är ett viktigt signalvärde för våra kunder, säger Peter Waldenström.
Några kilometer från Vaggeryds Energis kontor ligger den nya logistikparken som ägs av Odd Molly International. Här ska 380 000 kvadratmeter utvecklas inom logistik och lager. Bredvid stora sandhögar ligger ledningsdiken där man just nu lägger ner fjärrvärmeledningarna till parken.
På andra platser i parken byggs det för fullt. Aktiviteten är påtaglig, även om man endast är i början av parkens utveckling. Även i norra delen av kommunen, i Stigamo, byggs det lager. Där såldes nyligen snabbt 200 000 kvadratmeter markyta för nya företag.
– Vi för många diskussioner med företag inom lager och logistik. Det handlar i många fall om stora satsningar där företag på några års sikt vill bygga flera stora lager i området. De börjar bygga ett lager nu, men i deras plan följs flera andra stora byggnader, säger Peter Waldenström.
Lagren är rejäla och det handlar ofta om lagerytor på 25 000–45 000 kvadratmeter.
För Vaggeryds Energi innebär den stora utbyggnaden av fjärrvärme att de behöver bygga ett nytt värmeverk, som ska placeras i logistikparken. I dag har bolaget värmeverk i både Vaggeryd och Skillingaryd. Det nya verket beräknas tas i drift 2024. Då kommer två av de befintliga pannorna i nuvarande anläggningar att tas ur drift, vilket motsvarar halva dagens produktion. Kvarvarande anläggningar kommer framöver att fungera som reservanläggningar.
I utredningen som gjordes inför bygget av det nya värmeverket undersöktes möjligheten att byta ut nuvarande värmeverk, vilket är en förhållandevis enkel lösning. Den begränsar dock utvecklingsmöjligheterna. Ett annat alternativ som undersöktes var att bygga en ledning från Jönköping och köpa energi från Jönköping Energi. Det visade sig bli dyrare än att bygga ett eget verk. Det kommer däremot att bli en ledning från kraftvärmeverket i Jönköping till Stigamo, där Jönköpings och Vaggeryds kommuner möts.
– Den lösning som ger oss bäst utvecklingsmöjligheter är att bygga anläggningen på Vaggeryds Logistikpark. Där kommer vi dessutom att ligga i närheten av massabruket Waggeryd Cell, som vi nu för diskussioner med kring att ta vara på deras spillvärme, berättar Peter Waldenström.
Att bygga en ny anläggning är dock inte helt utan utmaningar. Idag ligger värmeverken i respektive fjärrvärmenät i motsatt ände jämfört med var den nya anläggningen och ledningen ska ligga. Det medför att Vaggeryds Energi måste ändra flödet 180 grader, vilket leder till att de behöver göra anpassningar i de befintliga näten för att kunna koppla ihop dem vid det nya värmeverket.
– Det kommer att uppstå en hel del flaskhalsar i befintliga nät när flödet ändras, vilka kommer att behöva åtgärdas, säger Peter Waldenström.
Vad gäller el till logistikparken så finns det stor kapacitet att tillgå. Det beror på att Waggeryd Cell har byggt ett eget 130kV-förband mot regionnätet, vilket öppnar upp för fler kunder att ansluta sig till elnätet.
– Det gör att vi har god tillgång på kapacitet och vi har i dagsläget inte fått några signaler från Vattenfall, som är regionnätsägare att det ska vara kapacitetsproblem här. Det är såklart en konkurrensfördel, när flera städer nu har kapacitetsbrist, säger Rikard Larsson och blickar ut mot massabruket, som ligger granne med Vaggeryds Logistikpark.
Han går vidare i Vaggeryds Logistikpark tillsammans med Peter Waldenström och Johan Thorsell och de stannar till vid några av de stora lagerbyggnader som snart är klara. Dessa fastigheter har en tydlig deadline för inflyttning.
– De måste vara klara till Black Friday i slutet av november. Då ska lagret vara i gång, säger Johan Thorsell.
Den enorma e-handeln och de krav som nya lager har påverkar även energibolaget.
– I och med att allt är uppkopplat i dag har vi fått mycket förfrågningar kring fiber. Vi måste kunna erbjuda redundanta lösningar. Det är inte läge att få avbrott i internetleveranser tre dagar efter Black Friday. Då blir det kaos. Vi har därför byggt ett par mil extra fiber för att ha helt redundanta uppkopplingar mot våra logistikkunder, för det är ett krav från dem, säger Rikard Larsson.
– Det är en styrka från oss att vi har en bred tjänstepalett – där vi som en leverantör kan erbjuda el, fjärrvärme och fiber. Och som mindre bolag kan vi ha korta ledtider, vilket är uppskattat, säger Rikard Larsson, innan han går vidare i Vaggeryds Logistikpark – Smålands Klondike.
Vaggeryds EnergiVaggeryds Energi är ett kommunalägt bolag som producerar och säljer fjärrvärme, handlar med el samt bygger och förvaltar nätet för datakommunikation inom kommunen.Bolaget har två fjärrvärmeanläggningar: i Vaggeryd 8,5 MW och i Skillingaryd 7,0 MW.Vaggeryd Energi planerar för ett nytt värmeverk som kommer ha en effekt på 17,5MW.Under 2020 såldes 49 GWh värme. Den förväntade produktionen 2030 enligt bolagets prognoser ligger på 90–100 GWh.Dotterbolaget Vaggeryds Elverk förvaltar elnätet i området. Bolaget har drygt
4 250 nätkunder.
Ann-Sofie Borglund